SUALLERE CEVAPLAR-6 (1001-1200) |
Post Reply |
Author | |
kral
Administrator Joined: 08-03-2006 Status: Offline Points: 1323 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 03-03-2009 at 11:28 |
SUALLERE CEVAPLAR-6 1001-1200 1001- Latin harfleriyle karışık elif ba ile Kur'an öğrenmek caiz mi? CEVAP: Karışık olmayan ile hocadan öğrenmelidir! 1002- Kağıt peçeteleri kullanmak uygun mudur? CEVAP: Mahallerinde kullanmak caizdir. 1003- Hayvan ve insan motifleri işlemek günah mı? CEVAP: Evet. 1004-Battaniyedeki aslan resmi net değildir. Resim hükmünde mi? CEVAP: Resim hükmünde değil. Fakat, resimli almamaya, dikkat etmeli. Şüphelilerle meşgul olmak harama sebep olur. 1005-İlim meclisinde aksırıp hamdedene (Yerhamükellah) denir mi? CEVAP: İlim meclisinde aksıran hafif olarak hamdetmelidir. 1006- Fakir, bir arkadaşından bir kalem istese haram olur mu? CEVAP: Haram olmaz. Fakat hediye istemek ayıptır. 1007- Birine saat ısmarladım. Getirince hediye etti. Caiz mi? CEVAP: Evet. 1008- İthal peynirleri yemek caiz mi? CEVAP: Yerlisi varsa ve iyi ise, yerli peyniri tercih etmeli. 1009- Hastalıktan dolayı giyilen varis çorabına meshedilir mi? CEVAP: Ancak mest vasfı olan çoraba meshedilir. 1010-Yedi yaşından küçük gösterişli kız, kadın hükmünde olur mu? CEVAP: Olmaz. 1011- Beş aylık çocuğun kabri büyük insan kabri gibi mi olmalıdır? CEVAP: Büyük insan gibidir. Mümindir, derin olması iyi olur. 1012- On yaşındaki gösterişsiz kız, kadın hükmünde midir? CEVAP: Değildir. 1013- On gram altın değerinde, borç para versem, alırken de yine o günkü rayice göre on gram altın değerinde para alsam caiz mi? CEVAP: Caiz olur. 1014- Arkadaşa (Makinana iyi denirse 50ye aldım, kötü denirse, getiririm) dedim. Birine 60a sattım.Arkadaşa 50 versem caiz mi? CEVAP: Satış sözleşmesi olmadığı için caiz olmaz. 1015- Çenede sakal bırakana (Keçi sakallı) demek caiz mi? CEVAP: Caiz ise de, dememelidir. 1016- Namahrem akraba (Eşine selam söyle) diyor. Götürmeli mi? CEVAP: Caiz olmayan selamı götürmemelidir! 1017- (Başı açık gezen kadının namazı kabul olmaz) ne demektir? CEVAP: Namazın sevabı, haramın günahından azdır. 1018- Oğluma imam olarak namaz kıldırırken, hanımımla kızım da uydu. Onların namazı sahih oldu mu? CEVAP: Sahih olmaz. Kadınlara da niyet lazım idi. 1019- İmam el-fatiha deyince salevat da okumak efdal mi? CEVAP: Fatihayı da, salevatı da okumak efdaldir. 1020- (Kırkbir kerre maşaallah) demek caiz mi? CEVAP: Evet. 1021- İmam-ı Muhammede göre tahrimen mekruh haram mı? CEVAP: Evet. 1022- Domuzdan elde edilen maya, kimyevi terkibe uğrar mı? CEVAP: Mayanın kimyevi tebeddüle uğraması mechuldür. 1023- Okulda Kur'an okunurken kızların başı açık olsa, caiz mi? CEVAP: Hayır. 1024- Mezardan kalkış nasıl olacaktır? CEVAP: Herkes mezardan dünyadaki gibi kalkacaktır. Cennet ve Cehenneme girecekleri zaman başka şekil alacaklardır. 1025- Dinin emirlerine tam uyulursa, nefse zulüm olur mu? CEVAP: Evet. Cihad olur. 1026- Îman etmiyen nefs, ölünce nereye gider? CEVAP: Müslüman olarak vefat ederken, nefs de imana gelir. 1027- Pazarlıksız satış yapıyoruz demek caiz mi? CEVAP: Evet. Pazarlık şart değildir. 1028- Kapı kıble yönünde. Namaz kılanın yanına arka arka gelinir mi? CEVAP: Evet. 1029- Akika bedeli kadar din kitabı tasadduk, akika yerine geçer mi? CEVAP: Hayır. 1030- Gizli okurken de meddi lazım dört elif miktarı çekilir mi? CEVAP: Evet. 1031- Ahmaklık ne demektir? CEVAP: Zararlı iş görmektir. 1032- Elifba okurken kaf koyun başlı, elif direk gibi demek caiz mi? CEVAP: Evet. 1033- İğne ucu kadar yere el değmezse teyemmüm sahih olur mu? CEVAP: Sahih olmaz. 1034- Gusledince, hastalanan kadın, saçını kısaltsa caiz mi? CEVAP: Evet. 1035- 16 yaşında balig olmayan balig hükmünde midir? CEVAP: Evet. 1036- (İşim olursa iki sene oruç tutacağım) dedim. Fakat Allah rızası için demediğim için oruç tutmam lazım mı? CEVAP: Evet. Çünkü oruç zaten Allah rızası için tutulur. 1037- İki sene adak orucu yerine yemin keffareti vermek caiz mi? CEVAP: Hayır. 1038- Radyo ve teyp satmak caiz mi? CEVAP: Evet. 1039 - Borç verilen, istenmediği halde tarihli çek verse, caiz mi? CEVAP: Şart edilmediği için mahzuru yoktur. 1040- Cemaatle namazda yanılıp salli bariki okuyunca selam verdim, sonra imam da selam verdi. Namazım sahih oldu mu? CEVAP: Mekruh olarak sahih oldu. 1041- Hac mevsimi haricinde umre yapan fakire hac farz olur mu? CEVAP: Hac farz olmaz. 1042-Tek başına duran kimseye uyan cemaat sevabı alıyor. İmam olan cemaat sevabı alamaz mı? CEVAP: İmamlığa niyet etmediği için cemaat sevabı alamaz. 1043- Yemek duasından sonra iki lokma yemek vacib mi? CEVAP: Değildir. 1044- Kur'an-ı kerimi hatmeden kimse, bilmeden bazı yerlerde mana değişecek şekilde yanlışlık yapmışsa, hatim sevabı alır mı? CEVAP: Alamaz. Doğru okuduğu yerlerin sevabını alır. 1045- Bilmeden namazı bozacak şekilde yanlış okuyan, doğru olarak 3 ayet daha okusa namazı sahih olur mu? CEVAP: Bir kelimesini yanlış okuyanın namazı sahih olmaz. 1046- Seferde öğle ile ikindiyi takdim ederek kıldım. İkindi olunca vakit müsait idi. İkindiyi tekrar kılmak lazım mı? CEVAP: Değildir. Fakat yeniden kılmak iyi olur. 1047- Dini konferans vereni, siyasileri alkışlamak caiz mi? CEVAP: Evet. 1048- Kur'anı kerim okuyanı güzel okuduğu için alkışlamak caiz mi? CEVAP: Caizdir ve iyidir. 1049-Yunüs aleyhisselam niçin (Zalimlerden oldum) dedi? CEVAP: Hilafı evla yapmış, yani bir müstehabı terketmiştir. 1050- Kâfirun suresi neshedilmiş. Darülharbde bu hüküm cari mi? CEVAP: Cari değildir. 1051-Her namazdan sonra, selam verince, istigfar okumak caiz mi? CEVAP: İstigfar etmek her yerde makbuldür. 1052- Fotoğraf yanarsa iade ederim diye peşin para almam caiz mi? CEVAP: Evet. 1053- Fiş isteyince (KDV sini ver, fişini al) diyorlar. Caiz mi? CEVAP: Evet. 1054- Kızların da sünnet olması sünnet mi? CEVAP: Müstehab idi. Bugün terkedildi. 1055- Uygunsuz biri ile bahse girdik. O kazanırsa, vermiyecektim. Fakat ben kazandım. Onun koyduğu parayı almam caiz mi? CEVAP: Hayır. Çünkü kumardır. 1056- İmam, ilk oturuşu unuttu. İkaz ettik. Namazı secde-i sehv yapmadan tamamladı. Namazı iade etmesi vacib miydi? CEVAP: Değildi. 1057- İkamette de, Rler cezm veya vasl ederek mi okunur? CEVAP: Evet. 1058- Ezan ve ikamette (Allahü ekberullahü) diye okumak caiz mi? CEVAP: Caiz ise de, doğru okumalıdır. 1059- Bit yumurtaları bulunan saçları yakmak caiz mi? CEVAP: Evet. 1060- Saçsız başa saç ektirmek caiz mi? Gusle mani mi? CEVAP: Caiz, gusle mani değil. Altındaki deriyi yıkamak kâfi. 1061- Renkli mum caiz mi? CEVAP: Evet. 1062- Kadınların kol saati takmaları ziynete girer mi? CEVAP: Girer. 1063- Tahmin yürütüp (Amerika yenilir) demek caiz mi? CEVAP: Evet. 1064- Burna tuzlu su çekmek, ilaç gibi orucu bozar mı? CEVAP: Evet. Beyne veya boğaza kaçarsa bozar. 1065- Martı yenir mi? CEVAP: Leş yiyen kuşlar yenmez. 1066- Kulağı antiseptikli su ile yıkatmak orucu bozar mı? CEVAP: Bozar. 1067- İmsakte, yaraya konan ilaç, sabah emilse, orucu bozar mı? CEVAP: Bozmaz. 1068- Zekatta, basmaların birkaçını ölçüp top halinde tayin caiz mi? CEVAP: Zannı galip ile caiz. 1069- Hz. İsa dünyaya geri gelmiş midir? CEVAP: Hayır. Kıyamete doğru gelecek ve Hz. Mehdi ile buluşacak ve Medinede ölecek ve Peygamber efendimizin yanına defn olunacak. 1070- Mürted koca ile yaşamak caiz mi? CEVAP: Mürtedle evlenmek caiz değildir. 1071- Altın diş nisaba katılır mı ve zekatı verilir mi? CEVAP: Nisaba katılır ve zekatı verilir. 1072 - Eve gelen hastaya, seni hastanede ameliyat edip şu kadar para isterim. Ayrıca hastane de para alır dedim. Razı oldu. Caiz mi? CEVAP: Evet. 1073- Yetmiş bin kelime-i tehlili kabrime nasıl gönderirim? CEVAP: Kelime-i tehlil hürmetine af-magfiret için dua edilir. 1074 - İmam, secde-i sehv için selam verince, Malikiyi taklid eden secde-i sehv olduğunu bilmeden selam verse, namaz bozulur mu? CEVAP: Hayır. 1075- Birinin yanında hanımı boşadım.Hanım duyarsa boş olur mu? CEVAP: Evet. Duymazsa boş olmaz. 1076- İkamet okurken konuşan, ikameti tekrar okur mu? CEVAP: Evet. 1077- Göz ile Kur'an okumak caiz mi? CEVAP: Göz ile okunmaz. Bakma sevabına kavuşulur. 1078- Almanca yazılı bira reklamını kahvemize asmak caiz mi? CEVAP: Hayır. 1079- Adanan para yerine, o değerde din kitabı vermek caiz mi? CEVAP: Caiz olmaz 1080- Kendi oğlumdan, zaman tayin edip ödünç almam caiz mi? CEVAP: Hayır. 1081-Eczacının, eczacıya ısmarladığı ilacı hediye etmesi caiz mi? CEVAP: Evet. 1082- Peygamberimiz tabutla mı defnedildi? CEVAP: Hayır. 1083- Zekat verme tarihini, ayını, yılını bilmiyorum. Bundan sonra rastgele bir gün tesbit edip, hep o tarihte versem caiz mi? CEVAP: Evet. 1084- Mubah bir şeyin yapılmasına mani olmak için (Yapma onu günah) demekle mubaha haram demiş olur muyuz? CEVAP: Hayır. 1085- Hurma ile iftar eden fıtrasını hurmadan mı verir? CEVAP: Hayır. Senenin ekserisinde yediği şeyden verir. 1086- Nefs ölünce nereye gider? CEVAP: Nefs alemi halktandır. Bedenle beraber ölür. 1087- Beş yaşındaki çocuğun ekmek alıp gelmesi caiz mi? CEVAP: Çocuğun sevdiği şeylerden olmadığı için, velisinin gönderdiği anlaşılır. Caiz olur. 1088- Güneş derimi yaktı. Soyulup dökülen deriler necis mi? CEVAP: Sinir ve kan olmadığı için necis değildir. 1089- Doktor, burnuna su verme dedi. Sözüne uymam caiz mi? CEVAP: Fasık ve kâfir doktorun tedavisine inanılır. İbadetleri bozan, harama sebep olan sözü, adil tabibe sormak lazım. 1090-Zekat olarak altın verecektim.Ticaret malı versem caiz mi? CEVAP: Evet. 1091- İhtilam olunca, oruç bozuldu sanıp su içtim. Kaza mı lazım? CEVAP: Keffaret lazımdır. 1092- Bizde cenazeye iştirak edene para dağıtılır. Babam da bana böyle yapmamı vasiyet etti. Yapmam lazım mı? CEVAP: Mirasın üçte birinden vermek lazımdır. Sadaka sevabını babanızın ruhuna hediye edersiniz. 1093- Ölü evi yemek vermezse bizde ayıplanır. Ne yapalım? CEVAP: Bidatı yapmak caiz değildir. 1094- Kadının, nişan yüzüğünü başkasına göstermesi haram mı? CEVAP: Evet. 1095- Çikolata likörü yazılı çikolatayı yemek caiz mi? CEVAP: Haramdır. 1096- Mecazi olarak trafik kurbanı, şöhret kurbanı demek caiz mi? CEVAP: Evet. 1097- İhtiyaçtan fazla serili olmayan halılarımın değeri nisabın üzerindedir. Fakat başka param yoktur. Zekat almam caiz mi? CEVAP: Zekat almak caiz olmaz. Kurban kesmek lazımdır. 1098- Recebde 120 gr altınım var idi. 60 gramı elimden çıktı. Ramazanda nisabın altına düştüm. Zekat almam caiz mi? CEVAP: Evet. 1099- Dükkanımız, bir iş hanının bitişiğindedir. Hanın masraflarına iştirak etmiyoruz. Hanın hela ve suyunu kullanmamız caiz mi? CEVAP: Masrafa iştirak edenin birinden izin almak kâfidir. 1100- Ücretli helalarda para bırakılmazsa, kul hakkı geçer mi? CEVAP: Parayı oraya bırakmak iyi olur. 1101- Salih biri, şevval hilalini görse, başka kimse görmese, ertesi gün herkes oruç tutsa, bu da oruç tutsa haram olur mu? CEVAP: Evet. 1102- Dünyada zulme uğrayan, savaşa mecbur bırakılan Müslümanlara dua etmek farz mıdır? CEVAP: Evet dua etmek farzdır. 1103- Peygamberimiz halasının kızı ile evlendi. Mekruh oldu mu? CEVAP: Bu, peygamberimize mahsus mubahlardandır. 1104- Birine ait kitabın fotokopisi çekilse kul hakkı geçer mi? CEVAP: Hanbelide geçer. 1105- Peygamberimiz kaç yaşında sakal bıraktı? CEVAP: Sakal çıkmaya başladığı zaman. 1106- 10 ton kağıdı 2 milyona sattım. Borçlu ödemedi. Kağıda zam geldi. 10 ton kağıt 3 milyon oldu. 3 milyon istemem caiz mi? CEVAP: Hayır. Altına göre kıymetini istemek caiz. 1107- Evi kiraya verirken bir yıllığını peşin istemek caiz mi? CEVAP: Evet. 1108-Yasin okunup düğümlense, kırk olunca kabre konsa, caiz mi? CEVAP: Bidattir. 1109- (Kaderime küstüm) demek caiz mi? CEVAP: Hayır. Malayanidir. 1110- Misafir kadınların yatak odamızda namaz kılması caiz mi? CEVAP: Girmemeleri iyi olur. 1111- Akika kurbanı denince bayramda mı kesmek lazım? CEVAP: Akika kurbanı demek, akika için hayvan kesmek demektir. Kurban değildir. Her zaman kesilir. 1112- Şafii ve Malikide el ayasına parmakların iç kısmı dahil mi? CEVAP: Dahil değildir. 1113- İkindi vakti mukim olacağını bilenin öğle ile ikindiyi cem edip ikindi vaktinde kılması günah olur mu? CEVAP: Tehir etmek günahtır. 1114- Kalben vallahi denilerek yapılan yemin sahih olur mu? CEVAP: Sahih olmaz. Ağızla söyleyince olur. 1115- Habis birine (İbiş) diye hakaret etmek caiz mi? CEVAP: Evet. 1116- Pahalı dergilerim hurda oldu. Zekatta da hurda mı sayılır? CEVAP: Evet. 1117- Sahile yanaşmış, hiç sallanmayan gemide namaz, caiz mi? CEVAP: Hayır. 1118- Son teşehhüdde salli bariki okuduktan sonra imamın uyuduğu sanılsa, cemaatin selam verip namazdan çıkması caiz mi? CEVAP: Evet. 1119- İmam, son rekatte salli bariki okuduktan sonra, selamı unutup, kalkıp gitse, cemaat, kendi kendine mi selam verir? CEVAP: Evet. 1120- Biri, parana karıştırabilirsin, bu parayı falancaya ver dedi. Parayı harcadım. Ay başında parasını ödedim. Mahzuru oldu mu? CEVAP: Acele demediği, vakit bildirmediği için mahzuru yok. 1121- İhtiyaç halinde otopsi yapmak dinen mecburi mi? CEVAP: Mecburi değil, caizdir. 1122- Çocukların kardan adam yapması caiz mi? CEVAP: Evet. 1123- Erkeğin madeni künye ve gümüş kolye takması caiz mi? CEVAP: Yalnız tedavi için caizdir. 1124- Tevbe ederken ( Bilerek işlediğim küfr) demek caiz mi? CEVAP: Tevbe için böyle demek caizdir. 1125- Namaz kılanın önünden geçiliyor. Geçilene de günah mı? CEVAP: Yol üstünde durursa ona da günah olur. 1126- Hanım dalgınlıkla namazda, önümden geçti. Günah mı? CEVAP: Dalgınlıkla geçince günah olmaz. 1127- Eşit para toplayıp yiyecek alıyor, beraber yiyoruz. Caiz mi? CEVAP: Evet. 1128- Çorludan Erenköye gelen seferi olur mu? CEVAP: Evet. 1129- Hanım, kocasını, Ali bey, Veli efendi diye çağırsa, caiz mi? CEVAP: Oranın adetine itibar olunur. [ Ayıplanmıyorsa caizdir] 1130- Birine, kurban işimi hallet dedim. Vekalet vermiş oldum mu? CEVAP: Evet. 1131- İki kurbanlıktan biri diğerini öldürmüş. Sahibine ödetilir mi? CEVAP: Ödetilemez. ( Mecelle.) 1132- Kovanlar ile bal nisabı buluyor. Kurban kesmem lazım mı? CEVAP: Evet. 1133-On kişi cemaatle nafile namaz kılmayı adadık.Ayrı mı kılınır? CEVAP: Evet. 1134- Kurban etini paylaşmak için kura çekmek caiz mi? CEVAP: Evet. 1135- Veysel Karani, Peygamberimizi görmeye Medineye geldi mi? CEVAP: Gelmedi. 1136- Horoz kurban edeceğim diyen ne yapar? CEVAP: Horoz kurban olmaz, eti sadaka olur. 1137- Yanyana iki odanın birinde resim var. Odaların kapısı açıktır. Resimsiz odada namaz kılmak mekruhsuz caiz olur mu? CEVAP: Evet. 1138- Hanımın incisi kurban nisabına dahil edilir mi? CEVAP: Evet. 1139- Mahallemizde imansız çok. Ramazanda davul çaldırmak istemiyorlar. Çaldırmakta ısrar edelim mi? CEVAP: Israr edilmez. Fitneye sebep olunmaz. 1140- Mümine Cehennem ateşi hamam sıcaklığı gibi mi olacaktır? CEVAP: Cehennem azabının şiddetine göre öyle olacaktır.. 1141- Yakaya altın rozet takmak caiz mi? CEVAP: Hayır. 1142- Kurbanlık koyuna taksi çarpıp kan akarak öldü. Eti yenir mi? CEVAP: Yenmez. 1143- İkindiyi kılmadan elim kesildi. Akşama 15 dakika kala abdest alıp namazı kıldım. Kan durmadı.Yatsıya 15 dakika kalınca, tekrar abdest alıp akşamı kıldım. Sonra kan kesildi. Yaptığım doğru mu? CEVAP: Doğru. Fakat kan kesilince, ikindiyi kaza lazımdır. 1144- Lojmandayım, evim kirada. Kurban kesmem lazım mı? CEVAP: Şeyhayna göre evet. Bu sevabı kaçırmamalı! 1145- Kur'an-ı kerime vurarak (İşte bu söylüyor) demek küfr mü? CEVAP: Hakaret için olmazsa küfr olmaz. Fakat iyi değildir. 1146- Dayak cennetten çıkma demek caiz mi? CEVAP: Caiz ise de söylememek iyidir. 1147- Üç kişi, aldığı kurbanlık ineği, yedi kişiyi ortak etmek için, ikisi hissesini birine sattı. O da altı kişiyi ortak etti. Caiz mi? CEVAP: Evet. 1148- Hanıma şehvetliyken kızım elimi tutsa, H.musahere olur mu? CEVAP: Hayır. 1149- Tehiyyat okurken Besmele çekilse, secde-i sehv gerekir mi? CEVAP: Gerekmez. 1150- Sübhanekeden önceki besmele secde-i sehv gerektirir mi? CEVAP: Hayır. 1151- Domuz kılından imal edilen sakal fırçası ile traş olan şafii, yüzünü biri toprakla olmak üzere 7 kere mi yıkar? CEVAP: Evet. 1152-Komşu, evinin anahtarını verip (Buzdolabımdan istifade et) dedi. Evime gelen misafire (Sen de istifade et) desem caiz mi? CEVAP: İzin alınmışsa caiz olur. 1153- Seferi ve mukim olmada karar vermemiş kimse, seferi midir? CEVAP: Seferi olduğunda şüphe eden, mukimdir, 4 kılar. 1154- Çatal ekmeğe batırılır mı? CEVAP: Luzümsuz, keyf için olmaz. İhtiyaç halinde caiz olur. Yemekte çatala ekmek batırmayı adet haline getirmemelidir. 1155- Şefaat etsin diye ölmüş çocuk için akika caiz mi? CEVAP: Evet. 1156- On bin lira ben, 60 bin de arkadaş katıp kurban aldık. Eti, para nisbetinde mi paylaşmak gerekir? CEVAP: Evet. 1157- Biri, (Oturduğun evden çık, sana başka bir ev buldum.) dedi. (Evin boyasını da yap) dedim. Bu şartla evi vermek caiz mi? CEVAP: Akit tamirden sonra olur. Akitte şart söylenmez. 1158- Vefat eden kadın, malının kaçta kaçını vasiyyet edebilir? CEVAP: Zevc veya zevceden başka varisi yoksa, malının hepsini de vasiyet edebilir. Varsa, sülüsten fazlasını edemez. 1159- Halam (gayrı menkullerimi yeğenime ver) dedi. Muteber mi? CEVAP: Değildir. 1160- Halamın zekat, umre vasiyeti yalnız menkulle mi halledilir? CEVAP: Evet. 1161- Halamın vasiyetini yerine getirmeye kim mecburdur? CEVAP: Vasıyet ettiği kimse mecburdur. 1162- Hurmet-i musahere şüphesiyle şafiiyi taklid caiz olur mu? CEVAP: Vesvese zamanında mezheb taklidine lüzum yoktur. 1163- Bir ay önce çektiğim 40 bin kelime-i tevhidden 5 binini bu haftalık kelime-i tehlile mahsup etmem caiz mi? CEVAP: Evet. 1164- Ödünç alınan parayı, başkasına ödünç vermek caiz mi? CEVAP: Evet. 1165- Unutarak abdestsiz kıldığım namazı iade etmem lazım mı? CEVAP: Evet. 1166- İslam yazısı ile Allah ve Muhammed yazlı levhada saatte, roma rakamları var. Kullanmak caiz mi? CEVAP: Mekruhtur. 1167- Değeri nisabı geçen arsam var. Kurban kesmem vacib mi? CEVAP: Şeyhayna göre vacib olur. 1168-Bakkalın mürted olduğu sanılan birine mal satması caiz mi? CEVAP: Evet. 1169- Kurbanlık alınan ortak ineğe, arkadaş eşini de kattı.Et nasıl paylaşılır? CEVAP: Etin yarısını sizin. Kalanını da o, hanımı ile paylaşır. 1170- (Şu iş olursa, kellemi keserim) demek adak olur mu? CEVAP: Olmaz. 1171- Alçıdan manken kullanmak caiz mi? CEVAP: Başı olmazsa, caizdir. 1172- Kadın, kocası için ameliyatla karnını küçültse caiz mi? CEVAP: Değildir. 1173- Erkeğin peruk takması caiz mi? CEVAP: Abdeste ve gusle mani olmazsa caizdir. 1174- Bira fabrikasının elektrik tamir işlerini yapmak caiz mi? CEVAP: Evet. 1175- Kabir kazınca su çıktı. Susuz yer yok. Buraya defin caiz mi? CEVAP: Zaruret olunca caizdir. 1176- Hacda şükür kurbanı kesemeden ölenin yerine velisi keser mi? CEVAP: Vasıyet etmiş ise kesmek lazım olur. 1177- Urfadaki balıklı gölden balık yiyen ölür deniyor.Yenir mi? CEVAP: Zararlı olduğu bilinen şeyi yemek caiz olmaz. 1178- Haşr suresinin sonunu nereden okumak evladır? CEVAP: La yesteviden... 1179- Biri, malının hepsini yabancıya vasıyet etse, hepsi mi verilir? CEVAP: Varisi yoksa hepsi, varsa ancak üçte biri verilir. 1180- Halam, zekatını vermemi vasıyet etti.Kocası, mirasın 1/3 den, bu işi yapacak parayı vermezse, bana günah olur mu? CEVAP: Hayır. 1181- İlahi Ali Bey demek caiz mi? CEVAP: Evet. 1182- Namazda iken önde resim gördüm.Namazı bozmam caiz mi? CEVAP: Hayır. 1183- Malikideki , makine ile traş olmak ustura gibi midir? CEVAP: Evet. 1184- Lafzatullah yerleri, kırmızı olan mushafları okumak caiz mi? CEVAP: Evet caizdir. 1185- Anne kızına, baba oğluna verdiği hediyeyi geri alabilir mi? CEVAP: Alamaz. 1186- Anneye, kayınvalideye verilen hediyeyi geri almak caiz mi? CEVAP: Hayır. Çünkü aralarında nikahı, ebedi haram eden bir akrabalık bulunmak, verilen hediyeyi geri almaya manidir. 1187- Ev sahibi rayiçten pek çok kira istiyor. Vermesem günah mı? CEVAP: Gasb olur, günah olur. 1188- Sözleşme müddeti bitmeden kiracıyı çıkarmak caiz mi? CEVAP: Hayır. 1189- İlaçla öldürülen balığı yemek caiz mi? CEVAP: İnsana zarar vermezse caizdir. 1190- Kelime-i tehlili ödünç vermek caiz mi? CEVAP: Hayır. Hediye caizdir. 1191- Kanarya gibi muhabbet kuşunu da satmak caiz mi? CEVAP: Evet. 1192- Üç ay vade ile mağazadan mal aldım. 3 gün sonra o da bizim mağazadan mal aldı. Alacağımdan düşün dedi. Caiz mi? CEVAP: Evet. 1193- Malın hepsini oğluna hediye caiz ise de günah ne demek? CEVAP: Caiz, çünkü verilen mal çocuğun mülkü olur. Günah, çünkü salih çocukları arasında adalete riayet etmemiştir. 1194- Elimdeki zamkı ilaçla çıkaramadım. Abdeste mani mi? CEVAP: Zaruret olduğu için abdeste, gusle mani olmaz. 1195- Tulum peynirinin içinden kurt çıkıyor. Kurtların etrafındaki peynirleri atıp diğer yerlerini yemek caiz mi? CEVAP: Evet. 1196- Zenginmişim bilmiyordum. Bana zekat verdiler.Ne yapayım? CEVAP: Fakire vermek lazımdır. 1197- Şirkette müşteriden aldığım kaporaları harcamam caiz mi? CEVAP: Hediye edilmişse caizdir. 1198- Molla Hüsrevin Mirkat kitabında babasının isminin Feromez olduğu yazılıdır. SE.de ise Ali olduğu bildiriliyor. Doğrusu nedir? CEVAP: Babasının dönme olduğu, müslüman olduktan sonra, Ali adını aldığı anlaşılmaktadır. 1199- Bir hadiste (Ebubekre hesap sorulmaz), başka bir hadiste (Benden sonra Ebubekre hesap sorulur) buyuruluyor. Farkı nedir? CEVAP: Çeşitli hesaptan bir kısmı sorulmayacak demektir. 1200- Âyetel kürsi okuyunca tesbihe üflemek caiz mi? CEVAP: Peygamber efendimiz bir şey okuduğu zaman ellerine üflerdi. Ellere üflerken tesbihe de üflenirse mahzuru olmaz.
|
|
<font color=RED>“Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.”[/COLOR]
|
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |