SUALLERE CEVAPLAR-13 (2401-2600) |
Post Reply |
Author | |
kral
Administrator Joined: 08-03-2006 Status: Offline Points: 1323 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 03-03-2009 at 11:22 |
SUALLERE CEVAPLAR-13 2401-2600 2401- Kerahat vaktinde, ikindiyi yine cemaatle kılmak gerekir mi? CEVAP: Evet. 2402- İbni Teymiyye gibi bozuk yazarların kitabını basmak haram mı? CEVAP: Evet. 2403- Kocam (Eve gittiysen boş ol) dedi. İnkar ettim.Boş muyum? CEVAP: Bir talak-ı rici ile boş oldunuz. 2404- Cepte altın taşımak sıkıntıya iyi gelir mi? CEVAP: Evet. 2405- 82 yaşındaki deli ile hurmet-i musahere olur mu? CEVAP: Evet. 2406- Oğluma, (Evime girersen, hanımım boş olsun) dedim. Kavga esnasında istemiyerek girmiş. Talak-ı rici oldu mu? CEVAP: Evet. 2407- Piyangodan çıkan para, bunu bilmeyen fakire mi verilir? CEVAP: Bilene de verilse, fakire günah olmaz. 2408- Buzağı iken boynuzunun özü çıkarılıp boynuzsuz büyüyen inek, kurban olur mu? CEVAP: Evet. 2409- Malikide, abdestte kolları yıkarken niyet sahih olur mu? CEVAP: Hayır. 2410- Evin önüne pislik bırakan kimseyi, şikayet etmek caiz mi? CEVAP: Evet 2411- Zenginim. Sefere çıkarken kurbanımı kesmek için birine vekalet verdim. Gittiğim yerde mukim oldum. Vekilin, ben mukim iken kestiği hayvan vacib kurban olur mu? CEVAP: Evet. 2412- Komşum, bana hırsız diye iftira etti. Mahkeme, tazminat ödemesini kararlaştırdı. Bu tazminatı almam caiz mi? CEVAP: Evet. 2413-Yatsı gece yarısına kalsa, cemaatle mi kılmak evladır? CEVAP: Evet 2414- Büyü çözmek için, (Batıl Name) kitabını okumak caiz mi? CEVAP: Caiz. Ancak, kâfir, bid'atçi okursa faide vermez. En iyi ilaç, Ehl-i sünnet itikadını öğrenip dine uymak, sonra okumak ve dua. Faideli bilgiler, SE.de var. Başka ilaca ihtiyaç yok. 2415- Evde kullanılan tabanca, teypler, kasetler, Besmele yazılı kıymetli levhalar, avizeler kurban nisabına dahil edilir mi? CEVAP: Hayır. 2416- Abdest için kolları sıvamaya sağdan mı başlanır? CEVAP: Evet. 2417- Bulunmuş para, vakfa nasıl verilir? CEVAP: Devir ile verilir. 2418- Kurban alan, niyetini değiştirip, adak olarak kesebilir mi? CEVAP: Evet. 2419- Mescid-i Haramda da namazda, secde yerine mi bakılır? CEVAP: Evet. 2420- Çalıştığım şirket, 5 milyon verdi, 5 de kendim katıp bir araba aldım. Şimdi 5 milyona sattım. Şirkete ne vermem gerekir? CEVAP: Araba şirketle ortak alınmışsa, yarısını, ödünç alınmışsa tamamını vermek gerekir. 2421- Misvak, kısalınca da kullanılır mı? CEVAP: Evet. 2422 - İslam harfiyle yazılı yazıyı karaladıktan sonra atmak caiz mi? CEVAP:Evet. 2423- Malikiyi taklid eden, abdest aldıktan sonra, Malikiye göre niyet etmediğini hatırlasa, o anda niyet etse, sahih olur mu? CEVAP: Evet. 2424- 1991 yılından sonra Mekke ile Mina birbirine bitişmiş. Mina, müstakil karye hükmünden çıkmış mı? Mekkede 8 gün, Minada sekiz gün kalmaya niyet eden mukim mi olur? CEVAP: Evet, evet. 2425- Ev sahibine, depozit olarak, tarihsiz senet vermek caiz mi? CEVAP: Evet. 2426- Tedavi için gidilen kaplıcada, başkasının uyluklarına bakmak günah olmasın diye, hanbeliyi taklid caiz mi? CEVAP: Zaruret olunca taklid etmek caizdir. 2427- Özel halk otobüsüne, basın kartı ile ücretsiz binmek caiz mi? CEVAP: Evet. 2428- Arkadaşa borcumu verdim. O da (vermedin) dedi. İkimiz de yemin ettik. Hangimizin yemini muteberdir? CEVAP: İki şahid yanında ödemediğiniz veya senedi almadığınız için, tekrar ödemeniz gerekir. 2429- Başa meshinden şüphelenen Malikinin abdesti bozulur mu? CEVAP: Evet. 2430- 672 gramdan ağır olan gümüş tepsinin zekatı verilir mi? CEVAP: Evet. 2431- Mevliddeki (Habibim sana aşık olmuşam) ifadesi caiz mi? CEVAP: Evet. Şimdi nefsin şehvani arzularına aşk deniyor. Dinde ise, fazla sevgiye denir. 2432- Yağan yağmur hürmetine diye dua etmek caiz mi? CEVAP: Evet. Yağmur, rahmet-i ilahiyye alametidir. Zarf söylenip mazruf kastediliyor. 2433- Hileli iş yapana, (Helal olsun adama) demek küfr olur mu? CEVAP: Hayır. Çünkü hile değil, gizleme işi takdir ediliyor. 2434 -Besmeledeki harfleri çok parçalayıp çöpe atmak caiz mi? CEVAP: Hayır. 2435- Planı, programı izinsiz almak caiz mi? CEVAP: Mal alınmaz, ilim alınır. İlme engel olunmamalı. 2436- (Sabah namazına kalkamadığım her sefer için bir gün oruç tutacağım) diye nezretmek caiz mi? CEVAP: Hayır. 2437- Apartmanın, girişini mescid yapmak caiz mi? CEVAP: Evet. 2438- (Rahmanlar semti) demek caiz mi? CEVAP: Evet. 2439- Kâfir doktora, bilgisini kastedip (İyi doktor) demek caiz mi? CEVAP: Evet. 2440- (Allah şahidim olsun ki) demekle yemin olur mu? CEVAP: Evet. 2441- Bir buluş için (Kâfir harikası) demek caiz mi? CEVAP: Caiz ise de, tehlikelidir. 2442- Teşehhüddeki gibi oturup, iki dirseğini iki dizi üzerine koyarak ellerini çenesine dayayıp uyumak veya taburede dirseğini dizine dayayıp uyumak abdesti bozar mı? CEVAP: Evet. 2443- Fatihten Ankaraya, Topkapıdan sonra, Edirnekapıdan gidiliyor. Topkapıda seferi olunur mu? CEVAP: Hayır. 2444- Alkollü Amerikan tentürdiyotlu yeri, yıkamak gerekir mi? CEVAP: Bir kavle göre gerekmez. 2445- Hanım beni sevsin diye, yahut istenilen kızı elde etmek için şirinlik muskası yapmak caiz mi? CEVAP: İçinde haram yazı bulunmazsa caizdir. 2446- İki hutbe arasında dua etmek caiz mi? CEVAP: Evet. 2447- Ezanların erken okunduğu bellidir. Saat yokken, bunlara itibar edip, vakti belirlemek, mesela öğle ezanı okunurken, öğleye üç dakika kaldığını kabul etmek caiz mi? CEVAP: Evet. 2448- Mescidde bulunan kimse, ezan okunurken ayağa kalkar mı? CEVAP: Kalkmaz. 2449- (Şu iş olursa sana yüz bin lira vereceğim, olmazsa, bana itaat edeceksin) diye bahse girmek caiz mi? CEVAP: Evet. 2450-Gayr-ı müslim kardeş, kayınpeder, mürted amca yabancı mı? CEVAP: Evet. 2451- Mümin, sevablarını başka mümine bağışlayıp mürted olsa, bu sevablar, bağışladığı müminin defterinden silinir mi? CEVAP: Hayır. 2452-Fasık şahidlerle evlenen, bilahare, Şafiiye uygun nikah yapsa sonra üç talak verse Şafiiyi taklid edip tekrar evlense caiz mi? CEVAP: Hayır. 2453- Çocuğum doğduktan üç gün sonra öldü. Defnedileli birkaç ay oldu. İsim koymamıştık. Şimdi isim koymamız caiz mi? CEVAP: Evet. 2454- (Günahsız sabiler hürmetine) diye dua etmek caiz mi? CEVAP: Evet. 2455- Ezan okurken, sadece bir eli kulağa koymak bid'at mi? CEVAP: Evet. 2456- Vanda cenaze çıkan eve giren herkes, Fatiha diyor. Herkes Fatiha okuyup ölüye bağışlıyorlar. Bidat mi? CEVAP: Âdette bid'at caizdir. 2457-Peygamberimiz, yemekten sonraki duada ellerini açar mıydı? CEVAP: Açmadığı anlaşılıyor. 2458- Malikiyi taklid ediyorum. Guslederken, delk zaman alıyor. İşe geç kalmamak için, Şafiiye göre gusletmek caiz mi? CEVAP: Hayır. 2459- Son rekatta Ettehiyyatüyü okuduktan sonra, kalkıp bir rekat daha kılanın, secde-i sehv ile namazı sahih midir? CEVAP: Evet. 2460- Mutemede (Maaşımı Alinin dükkanına gönder!) dedim. O da biri ile, zarfı getirip dükkandaki masanın üstüne bırakmış. Ali de, parayı saymamış. Paramı istemeye gittiğimde, Ali, paranın çalındığını söyledi. Bu parayı kim öder? CEVAP: Ali Bey öder. 2461- Sodomie hayvan ne yapılır? CEVAP: Kesilip yakılır. Etini de yemek caizdir. 2462- Kadınlara, cam veya naylon bilezik, kolye caiz mi? CEVAP: Evet. 2463- Toplu iğnenin başı kadar çıkan kan, abdesti bozar mı? CEVAP: Bozmaz. 2464- Peşpeşe zamm-ı sure okunsa, başlarında Besmele çekilir mi? CEVAP: Gerekmez. 2465- Taşlara okuyup mezar üstüne koymak caiz mi? CEVAP: Evet. 2466- Bakkaldaki fiyatı belli birkaç çeşit mal ve meşrubat alıp ona buna ikram ettim. Çıkarken borcumu ödedim. Caiz oldu mu? CEVAP: Evet. 2467- Altından şekil bulunan rozet caiz mi? CEVAP: Şekil canlı resmi değilse, caizdir. 2468- Erkeğe ait işi yapan kadın lanetleniyor.Bunlar hangisidir? CEVAP: Bu işler, zamanla değişir. Şoförlük, umumi hizmetler ve tesettüre mani işler. 2469- Evde, canlı hayvan biblosu bulundurmak caiz mi? CEVAP: Hayır. 2470- Kadının, namazda yüzünü tülbentle kapatması caiz mi? CEVAP: Hayır. 2471- Mahrem şii akrabaya zekat, sadaka caiz mi? CEVAP: Asla caiz değildir. Görüşmek de caiz değil. 2472- Ana-baba ve mahrem veya namahrem şii akrabaya, emr-i maruf maksadıyla görüşmek, hediye vermek caiz mi? CEVAP: Evet. 2473- Çocukları ücretle bisiklete bindirmek caiz mi? CEVAP: Evet. 2474- Bağışladığım suyu cami yetkilisi almadı. Arsamı suyu ile birlikte satabilir miyim? CEVAP: Evet. 2475- Fransada tavukların ağızlarına bıçak sokup, beyinlerini parçalayarak öldürüyorlar. Yemek caiz mi? CEVAP: Hayır. 2476- Bir şahsın meyve ağacı diktiği araziyi, tapusu olmadığı için devlet aldı. Bu ağaçlardan meyve yememiz günah mı? CEVAP: Evet. 2477- (Canlı resmi başında ise mekruh olur) daki baş neresidir? CEVAP: Tavandır. 2478- (Secde edilmeyen yerlerinde resim bulunan seccadede namaz kılmak caizdir, fakat resim, ayak basılan veya oturulan yerde ise mekruh olur) ifadesini anlıyamadık. CEVAP: Oturunca, basınca resim bedeninde sayılır. Oturulan, basılan yer de, secde edilen yer olur. 2479- Teravihi dörder rekat olarak kılarken, Kuleuzüleri ilk iki rekatte, Elemtere ve Liilafiyi diğer iki rekatte okumak caiz mi? CEVAP: Böyle adet edinmek mekruhtur. 2480- Kir çıkarmak, sabun artıklarını yıkamak ve kışın üşümemek niyetiyle, gusülde fazla su kullanmak caiz mi? CEVAP: Bunları gusülden önce veya sonra yapmalıdır! 2481- Takke alnı kaplasa, namaz tenzihen mekruh olur mu? CEVAP: Evet. 2482- Namaz kılarken çocuğum sırtıma bindi. Düşmesin diye bir elimle tutup yavaşça indirdim. Namazım bozuldu mu? CEVAP: Evet. 2483- Bilgi sayarın atari kısmı ile, çocuğun oynaması caiz mi? CEVAP: Belli saatlerde din dersi okur, boş zamanında oynar. 2484- Doyduktan sonra yerken, Besmele çekmek haram mı? CEVAP: Hayır. Çünkü yemeğin kendi haram değildir. 2485- Çaldığı sütü içtikten sonra, tazmin etse, helal olur mu? CEVAP: Evet. 2486- Teravihte, hergün, Filden Nasa kadar okumak caiz mi? CEVAP: Evet. 2487- Vitrde sıra ile Felak, Nas, Fil suresini okumak mekruh mu? CEVAP: Evet. 2488- İnce köprü için (Sırat köprüsü gibi) demek caiz mi? CEVAP: Evet. 2489- Dansöz, kazancı ile sevab için, kurban kesse küfr olur mu? CEVAP: Evet. 2490- (Vergi iade hakkımı sana hediye ettim. Bana da bir miktar para verirsen alırım) demek caiz mi? CEVAP: Evet. 2491- Sonda takılı prostat hastası, Malikiyi taklid etse caiz mi? CEVAP: İyi olur. 2492- Secde yerine gelen bebeği el ile itmek, namazı bozar mı? CEVAP: Hayır. 2493- Ahirette hala, teyze ile evlenmek caiz mi? CEVAP: Hayır. 2494- Kurban mı adak mı dediğini unutan ne yapar? CEVAP: Halk arasındaki teamül kurban demektir. Kurban bayramında keser. 2495- Asr suresindeki (bissabrı) önce okunsa, namaz sahih mi? CEVAP: Hayır. Tekrar okumak gerekirdi. 2496- Günahkara veya kâfire, (Günah keçisi) demek caiz mi? CEVAP: Hayır. 2497- Doyduktan sonra çok yiyen (Elhamdülillah) dese caiz mi? CEVAP: Evet. 2498- Namaz cübbesini düğmeli yaptırmak edebe uygun mu? CEVAP: Evet. 2499- Nikahlısını, halvet olmadan boşayan, bunun kızını alabilir mi? CEVAP: Evet. 2500- Biz Sübhaneke okurken, imam sesli okumaya başlıyor. İmam, durduğu zamanlarda tamamlamak gerekir mi? CEVAP: Evet. 2501- Yemin keffareti olarak, 9 fakire 9 kitap ve bir fakire de, bir s. fıtr tutarında ilaç vermek caiz mi? CEVAP: Evet. 2502- Biri peşin, üç taksitle mal satıyoruz. Müşteri kullanmadan malı getiriyor. Peşin verdiğini almazsan, malı geri alırız diyoruz. Caiz mi? CEVAP: Hayır. Malı az kullanmış olarak getirirse, helal olur. 2503- Aradığı hadisi bulamayıp, hadis kitabını yere atmak küfr mü? CEVAP: Evet. 2504- Banka kredi kartı ile alış-veriş caiz mi? CEVAP: Evet 2505- Gümüş kabı madenlerle kaplatıp kullanmak caiz mi? CEVAP: Hayır. 2506- Gümüş çay tabağı kullanmak caiz mi? CEVAP: Hayır. 2507- Kızın vekaletini alıp, birinin yanında bir erkeğe nikahladım. Ben şahid yerine de geçer miyim? CEVAP: Evet. 2508- Birinci kattaki evin bacasından çıkan ateş, 3. kattaki evin yanmasına sebep oldu. Zararı kim tazmin eder? CEVAP: Ateş, ihmal alametidir. İhmali olan tazmin eder. 2509- Mütesettir gelinlikle yabancıya resim çektirmek haram mı? CEVAP: Evet. Çünkü gelini yabancının görmesi haramdır. 2510- Malikiyi taklid eden mukimle misafir, birbirine imam olur mu? CEVAP: Evet. 2511- Kâfire rüşvet olarak, içki vermek için, içki almak caiz mi? CEVAP: Hayır. 2512- Kadınların, saçlarını ensede veya tepede toplu olarak bağlamaları, topuz yapmak hükmüne girer mi? CEVAP: Hayır. 2513- Hastalıkla sık sık kusanın, Malikiyi taklid etmesi caiz mi? CEVAP: Evet. 2514- Kur'an okunup el-Fatiha denince, Fatiha okumak gerekir mi? CEVAP: Hayır. Okunursa iyi olur. 2515- Tahta külü ile teyemmüm caiz mi? CEVAP: Hayır. 2516- Vatan-ı aslim Vandır. Çoluk çocukla İzmire temelli geldik. Oteldeyiz. Ev tutunca eşya gelecek. Vatan-ı aslim İzmir oldu mu? Çoluk çocuk daha sonra gelseydi yine vatan-ı aslim İzmir mi idi? CEVAP: Evet, evet. 2517- Dolgusu olduğu bilinmiyen imam arkasında namaz kılınır mı? CEVAP: Kılınabilir. Sonra dolgu olduğu anlaşılınca iade edilir. 2518- İmam, ettehiyyatüyü okuyup kalkınca, cemaat bitirir mi? CEVAP: Evet. 2519- (İyi oldum şükür. Bir kurban keseyim) dedim. Bu adak mı? CEVAP: Evet. 2520- Piyasadaki mealleri, tefsirleri abdestsiz tutmak caiz mi? CEVAP: Hayır. 2521- Almanyada piyango biletime çıkan parayı almam caiz mi? CEVAP: Evet. 2522- Almanyada yüksek faizle kredi vermek için, düşük faizle kredi almak caiz mi? CEVAP: Hayır. 2523- Ben müslümanım. Ana-babam hıristiyandır. (Rabbenagfirli velivalideyye...) ayet-i kerimesini okumam caiz mi? CEVAP: Zamm-ı sure olarak caiz, dua olarak caiz değildir. 2524- Genelev kadınlarının, verdikleri paraları karıştırıp, haramlar karışınca mülkü habis olacağı için, hayratta kullanmak caiz mi? CEVAP: Mülkü habis ile hayrat yapılmaz. 2525- Doğup büyünen yeri, akraba olmasa da ziyaret iyi mi? CEVAP: Faidelidir, kalbe rikkat verir. 2526- Nisabı bulacak kadar taksitli borçları olanın, maaşı alınca, eline nisabı bulacak kadar maaş geçse, zengin sayılır mı? CEVAP: Hayır. 2527- Nisaba malik olunca yarısını harcadım.O gün zengin miyim? CEVAP: Hayır. 2528- Yıkattıktan sonra, artan kulak ifrazatım abdesti bozar mı? CEVAP: Hayır. 2529- Bir kadına, üvey annesinin kardeşleri haram mı? CEVAP: Haram değildir. 2530- El ile, havlu ile dokunmak, Malikide delk yerine geçer mi? CEVAP: Evet. 2531- Kadın, evde, diğer kadınların yanında deri giyebilir mi? CEVAP: Evet. 2532- Hanım (boşansam sevinirsin) dedi. Evet dedim. Boş oldu mu? CEVAP: Hayır. 2533- Alış-veriş akti bittikten sonra, bize verilen elden ele dolaşan bonoyu alıp, günü gelince parayı almak caiz mi? CEVAP: Yeni bono yazıp vermesi gerekir. 2534- Firma ismini veya taksi plakasını satarken veya kiraya verirken (ferağ ettim) demek kâfi mi? CEVAP: Evet. 2535- Evde süs için küçük çan bulundurmak caiz mi? CEVAP: Mubahtır. 2536- Birkaç oruç keffaret borcum var idi. Son keffareti tuttum. Diğerlerine de niyet edince hepsini tutmuş sayılır mıyım? CEVAP: Evet. 2537- Plastikten civciv biblosu alıp satmak caiz mi? CEVAP: Kerahaten caizdir. 2538- Ezan okurken eller kulağa düz olarak mı konur? CEVAP: Düz olarak konur. 2539- Çok cimriyi hicr etmek caiz mi? CEVAP: Hayır. 2540- Tutkallı hamurdan, ağaç gibi şekiller yapmak caiz mi? CEVAP: Evet. 2541- Umumi hela kiralayıp girenlerden ücret almak caiz mi? CEVAP: Evet. 2542- Sıhhat için kan verirken hemşire, kola dokunuyor.Özr mü? CEVAP: Evet. 2543- (Çocuğumun ölüsünü göreyim ki yapmam) demek yemin mi? CEVAP: Yemin değildir, günahtır. 2544- Makinaların sözleşmesini yapan firma, (Bir sene içinde bozulan parça olursa değiştireceğim) diyor. Caiz mi? CEVAP: Evet. 2545- Çocuk cemaat kabul edilir mi? CEVAP: Evet. 2546- Dişi altın kaplama olan, aniden ölünce, sökmek iyi olur mu? CEVAP: Evet. 2547- Haram (içki vs.) paralarla cami yaptırılır mı? CEVAP: İki haram mal karışırsa mülk olur. Her türlü kullanması caiz olur. Allah razı olsun denir. Allah kabul etsin diyen kâfir olur. 2548- Ücretle domuz derisi dikmek caiz mi? CEVAP: Hayır. 2549- Hasta, ağzına sık sık su alsa orucu bozulur mu? CEVAP: Yutulmadıkça bozulmaz. 2550- Hasta, su buharını teneffüs etse orucu bozulur mu? CEVAP: Ciğerlere giderse bozar. 2551- Burnu kanayıp, genizden mideye giderse, oruç bozulur mu? CEVAP: Evet. 2552- Zaruretsiz çalışan kadınların çayını içmek caiz mi? CEVAP: Çayını içmek caiz, zaruretsiz konuşmak caiz değildir. 2553- Eve götürmek şartı ile kömür satın almak caiz mi? CEVAP: Beyin icabı olan şarttır, caizdir. 2554- Yatsının farzını cemaatle kılan 5-on kişinin, başka bir mescide gidip, teravih kıldıran imama uyması caiz mi? CEVAP: Evet. 2555- Bir rekatta, atlıyarak Kadr, Fil ve İhlası okumak caiz mi? CEVAP: Evet. 2556- (Vallah) demekle de yemin olur mu? CEVAP: Hayır. 2557- Malikide mest, lastikten, plastikten de olur mu? CEVAP: Evet. 2558- İsviçrede hayvanı bayıltıp kesiyorlarmış. Yemek caiz mi? CEVAP: Evet. 2559- İğne vurmak şafiide de orucu bozar mı? CEVAP: Bozar. 2560- Camide arka saftaki bir yaşlıya yer vermek caiz mi? CEVAP: Evet. 2561- Birkaç kişi, güneş doğduktan sonra sabahı kaza ederken, imamın cehri okuması gerekir mi? CEVAP: Evet. 2562- Tahta çivili tabut, bazan açılıyor. Tahta çivi tutkalla yapıştırılsa caiz olur mu? CEVAP: Evet. 2563- Mescidimiz küçük, etrafta cami de yok. Cuma namazında, birinci cemaat çıktıktan sonra, ikinci cemaat olmak caiz mi? CEVAP: Hayır. 2564- Gaz sıkıştırmasından rahatsızım. Bazan haftada bir abdestimi tutamadığım da oluyor. Malikiyi taklid caiz mi? CEVAP: Evet. 2565- 5 aylık çocuğu kürtaj için, anastezi yapmak günah mı? CEVAP: Evet. 2566- Kişi hanımını fabrikada çalıştırabilir mi? CEVAP: Asla caiz değildir. 2567- Huysuz hanımın ölmesini istemek caiz mi? CEVAP: Zararlı kâfir ve zalimden başkasının ölümü istenmez. 2568- Kulağı pamukla veya su ile temizlemek, orucu bozar mı? CEVAP: Bozmaz. 2569- İkamet okurken eller yanda mı durur? CEVAP: Evet. 2570- Rüyamda (Kurban kesin) dediler. Uyanınca kocama anlattım. (Peki keselim) dedi. Böyle söylemesi adak olur mu? CEVAP: Hayır. 2571- Muradı için, ayet okuyup ipliğe düğüm atmak caiz mi? CEVAP: Meşru muradın hasıl olması için caizdir. 2572- (Ecelin hoyrat eli) demek küfr müdür? CEVAP: Evet. 2573- Mescidde, tesbihi olmayana, tesbih atmak edebe aykırı mı? CEVAP: Evet. 2574 - Baba, akıl-baliğ kızını alnından, yüzünden öpse caiz mi? CEVAP: Evet. 2575- (Allah bana kulum demesin) diyerek yemin küfr olur mu? CEVAP: Çok tehlikelidir, sakınmak lazımdır. 2576- Söylentilere inanıp, Ramazan diye, Şabanın 29unda oruca niyet ettim. Doğrusunu öğrenince bozdum. Kaza gerekir mi? CEVAP: Gerekmez. 2577- Zekat gibi, fıtrayı da hediye diye vermek caiz mi? CEVAP: Evet. 2578- Kesilmiyen adak kurbanın bedeli verilirken, bu adak bedeli demeden, hediyem dense caiz mi? CEVAP: Evet. 2579- Zengin çocuk, bülugdan önceki yılların zekatını verir mi? CEVAP: Hayır. 2580- İmam, sağa selam verirken (Lah) kısmını uzatıyor. Cemaat, kısaca selam veriyor. İmamdan önce selam verilmiş sayılır mı? CEVAP: Hayır. Namazları sahihtir. 2581-Nakışlı seccadelerde namaz kılmak mekruh mu? CEVAP: Evet. 2582- Yeşil halıda, namaz kılmak mekruh mu? CEVAP: Hayır. 2583- Kullanabilirsin diye emanet verilen unu, satmak caiz mi? CEVAP: Hayır. 2584- Durumu iyi olmayıp nisaba malik olan, kurban kesmemek için sefere çıksa veya parasını birine hediye etse caiz mi? CEVAP: Evet. 2585- Bugün zekat vereceğim. On gün sonra da, hac için Diyanete para yatıracağım. Bu para, zekat nisabından düşülür mü? CEVAP: Hayır. 2586- (Üç milyon TLyi al, yarın bin Mark getir) demek caiz mi? CEVAP: Hayır. Para, paraya veresiye satılmaz. 2587- Çantaya 3 milyon lira koyup, ( Bu çantayı içindeki ile bin Marka sattım. Üç gün sonra verirsin) demek caiz mi? CEVAP: Hayır. Satılan malı, tayin etmek gerekir. 2588- Kanadı kesik keklik bırakılırsa ölür. Kafese konsa caiz mi? CEVAP: Kesip yemelidir. 2589- (Satın al) dediğim şeyleri, bana hediye eden arkadaşa (Şart olsun, senden bir şey istemem) dedikten sonra, (Aliyi çağır, gel yemek ye) desem talak vaki olur mu? CEVAP: Hayır. 2590- Geçen yıl, 1 altın zekatımı ve gelecek 2 yıla mahsuben de, 2 altın verdim. Bu yılki zekatım 2 altın tuttu. İkinci yıl için verilen altını bu yıla saysam caiz olur mu? CEVAP: Evet. 2591- Çalınan teyplere devlet el koyup, satıyor. Almak caiz mi? CEVAP: Kerahaten caizdir. Sahibi çıkarsa, vermek gerekir. 2592- Kulaktaki pamuk, delik zardan içeri girse, orucu bozar mı? CEVAP: Hayır. 2593- İmsak vaktini 2 dakika geçene kadar yiyip içilir mi? CEVAP: Türkiye Takvimi, zaten iki dakika ihtiyatlıdır. 2594- Kadın, cemal için, yara izine kadar kaştaki kılları alabilir mi? CEVAP: Evet. 2595- Kadını, altın diş ile defnetmek uygun mu? CEVAP: Hayır. 2596- Talakta kullanıldığını bilmiyenin şart sözü ile talak olur mu? CEVAP: Hayır. 2597- Kadın için naylon çorap yeterli midir? CEVAP: Derisini, kıllarını gösteren çorap yok demektir. 2598- Dua niyetiyle Fatiha okurken Besmele çekmek gerekir mi? CEVAP: Evet. 2599- Kullanmak üzere verilen emanet parayı, harcamak caiz mi? CEVAP: Evet. 2600- (Anladıysam arab olayım) demek küfr mü? CEVAP: Niyete göre küfr olur.
|
|
<font color=RED>“Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.”[/COLOR]
|
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |