KUR'ÂN-I KERÎM'İ OKUMAK VE ANLAMAK
Muhterem Müslümanlar!
Yüce Kitabımız Kur'ân, bir hayat rehberi, insanları huzur ve mutluluğa götüren evrensel bir mesajdır. O, hak ile batılı ayırt eden bir söz,[1] Allah'ın, sımsıkı bağlı kalınmasını istediği sağlam ip[2] ve Sevgili Peygamberimizin, peygamberliğinin en büyük mûcizesidir. Yüce Allah, onu maneviyat eksikliğiyle daralan kalplere şifa, ahlâki değerlerin zaafa uğramasıyla bunalan gönüllere deva; kirlerini silmek için cilâ, ders almak isteyenler için öğüt ve hidayet rehberi[3] olarak göndermiştir.
Kur'ân-ı Kerîm'i okuyup, onun muhtevasını öğrenmeye çalışmak her Müslüman için önemli bir görevdir. Kur'ân'ı okumak ve ayetlerini tefekkür etmek bir ibadet, getirdiği hükümleri uygulamak da her Müslümanın öncelikli görevidir. Yüce Allah:"Bu Kur'ân, âyetlerini düşünsünler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır"[4] buyurmaktadır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) de Kur'ân okuyan ve hükümlerini öğrenenlerin faziletine dikkat çekerek, "Sizin en hayırlınız, Kur'ân'ı öğrenen ve öğretendir"[5] buyurmuşlardır.
Aziz Mü'minler!
Kur'ân'ın gönderiliş gayesi, insanlığın dünya ve ahiret mutluluğunu temin etmektir. Bu da Kur'ân'ın, insanlık için getirdiği ilâhî mesajları ve insânî değerleri doğru algılayıp hayata geçirmekle mümkündür.
Kur'an, kıyamete kadar gelecek bütün insanlar için gönderilmiştir. Kur'ân-ı Kerîm, yalnız inanç ve ibadetlere ilişkin hükümler içermemekte; insanî ilişkilerde erdemi ve güzel ahlakı ön plana çıkarmaktan, iş hayatında çalışkanlığa ve üretime katkıda bulunmaya; günlük hayatımızda her türlü haksızlıktan uzak durarak, adâleti korumaya varıncaya kadar, sosyal hayatın her alanına ışık tutan öğüt ve ilkeler ihtiva etmektedir.
Değerli Kardeşlerim!
Kur'ân-ı Kerîm, tükenmez bir hazinedir. O'na yönelen herkes; samimiyeti, gayreti ve bilgisi ölçüsünde ondan istifade eder. Bu itibarla, her gün bir kaç sayfa Kur'an okumak, meâliyle ve tefsiriyle onu anlamaya çalışmak, en sevaplı amellerden biridir. Ramazan ayı, Yüce Kitabımız Kur'ân'ın anlaşılması ve ilkelerinin hayatımızda yer etmesi açısından büyük bir fırsattır.
_____________________
[1] Târık, 86/13.
[2] Âl-i İmrân, 3/103.
[3] Yûnus, 10/57.
[4] Sâd, 38/29.
[5] Buhari, Fedâilü'l-Kur'ân", 21; Tirmizî, "Fedâilü'l-Kur'ân", 15; İbn Mâce, "Mukaddime", 16.