Vesiletunnecat Homepage
Forum Home Forum Home > GENEL FORUM > Hutbe
  New Posts New Posts
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

24 Saat Kur`an-ı Kerim Dinleme


BAYRAMLARIMIZ VE KURBAN (21.01.2005 )

 Post Reply Post Reply
Author
Message
kral View Drop Down
Administrator
Administrator
Avatar

Joined: 08-03-2006
Status: Offline
Points: 1323
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kral Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: BAYRAMLARIMIZ VE KURBAN (21.01.2005 )
    Posted: 27-02-2009 at 00:33

bis-mil-la-hir-rah-ma-nir-ra-him

BAYRAMLARIMIZ VE KURBAN

Muhterem Mü'minler!

Bugün Dini bayramlarımızın ikincisi olan Kurban Bayramını idrak etmiş olmanın sevinci içerisindeyiz

Kurban bayramının bir özelliği de Hac ibadetinin o günlerde yapılıyor olmasıdır. Öyle ki, dünyanın her yerinden dilleri, renkleri, coğrafyaları, ırkları farklı, ama aynı inancı paylaşan milyonlarca Müslüman'ın hacca gelerek oluşturdukları tablo, bayramın değerini ortaya koyan muhteşem bir manzaradır.

Kurban Allah'a yaklaşmaktır. Kurban, Allah'a kul olmanın şuuruna ermektir. Kurban, Hak yolunda fedakârlığın ifadesidir. Kestiğimiz kurbanla, hak yolunda malımızı, hatta Hz. İbrahim ve oğlu İsmail gibi canımızı bile feda edebileceğimizi ifade etmiş oluyoruz.

Aziz Mü'minler!

Sevgili Peygamberimiz: "Âdemoğlu kurban bayramı gününde Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olmaz"(1) buyurarak bizleri kurban kesmeye teşvik etmiştir. Her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinde de ihlâslı olmak ve yalnız Allah'ın rızasını gözetmek temel prensiptir. Nitekim Yüce Allah, kurbanları kastederek "Onların etleri ve kanları asla Allah'a ulaşmaz, fakat O'na sizin takvanız ulaşır..."(2) buyurarak bu prensibe işaret etmektedir.

Değerli Kardeşlerim!

Yıl boyu kendimizi işimize kaptırıyor ve günlük telaşemiz içerisinde yakınlarımızı, hatta kendimizi bile ihmal ediyoruz. Yüce Allah bayramlar vasıtasıyla bizim kendimize ve çevremize zaman ayırmamızı sağlıyor. Nice zamandır görmeyi arzu ettiğimiz eş dost ve akraba, bayramlar vesilesiyle ziyaret ediliyor.

Şu kadar var ki, bayramlarımızın kimilerinin yanında giderek bir tatil havasına sokulduğu ve insanların ziyaretleşme yerine adeta insanlardan kaçarak tatil ve eğlence merkezlerine gittikleri görülüyor. Bu tutumun, bayramlardan gözetilen ilahi amaçla bağdaşmayacağı açıktır. Çünkü bayramlar bizi birbirimize kenetlemek, birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendirmek için vardır.

Öyle ise Bayram, bütün güzellikleriyle gönlün derinliklerinde yaşanan, yoksullarla, kimsesizlerle ve yüreği yaralı insanlarla güzelliklerin paylaşıldığı günler olsun..Bayram, dini şuur ve duygumuzun gelişmesine, dargınlık, kırgınlık ve küskünlüklerin giderilmesine, akan kan ve gözyaşlarının dinmesine, akraba, komşu ve büyüklerin, hastaların ziyaret edilmesine, fakir, yetim ve kimsesizlerin gözetilmesine, çocukların sevindirilip manevi havayı teneffüs etmelerine, kısaca her türlü insani ve ahlâki değerlerin kazanılmasına vesile olsun. Bu duygu ve düşüncelerle Bayramınızı tebrik eder, insanlığa barış ve huzur getirmesini Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.

Prof. Dr. Mehmet ERDOĞAN

Marmara Ünv. İlahiyat Fak.

_________________

1. Tirmizî, Edahî, 1.

2. Hac, 22/37.

<font color=RED>“Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.”[/COLOR]

Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.109 seconds.