Vesiletunnecat Homepage
Forum Home Forum Home > GENEL FORUM > Hutbe
  New Posts New Posts
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

24 Saat Kur`an-ı Kerim Dinleme


CAMİ ve CEMAATİN ÖNEMİ (01.10.2004 )

 Post Reply Post Reply
Author
Message
kral View Drop Down
Administrator
Administrator
Avatar

Joined: 08-03-2006
Status: Offline
Points: 1323
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kral Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: CAMİ ve CEMAATİN ÖNEMİ (01.10.2004 )
    Posted: 27-02-2009 at 00:13

bis-mil-la-hir-rah-ma-nir-ra-him

Tevbe,9/18

 

CAMİ ve CEMAATİN ÖNEMİ

Aziz Müminler!

Dinimiz, sevgi ve şefkati; toplumsal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak amacıyla birçok müessese vücuda getirmiştir. Bunların başında gönül dünyamıza huzur veren camilerimiz gelmektedir. Sevgili Peygamberimizin, Hicreti esnasında daha Medine'ye varmadan Kûba Mescidi'ni, Medine'ye ulaşınca da ilk iş olarak Mescidi Nebevîyi, bizzat çalışarak ve teşvik ederek inşa etmeleri, dinimizde cami ve cemaate verilen önemi ortaya koymaktadır.[1] Cami inşa etmekle ilgili olarak Kur'an'da, "Allah'ın mescidlerini sadece Allah'a ve ahire gününe inanan, namaz kılan, zekat veren ve ancak Allah'tan korkan kimseler imar eder"[2] buyurulmaktadır. Peygamberimiz (s.a.s.) de : "Bir kimse, Yüce Allah'ın rızasını gözeterek bir mescid inşa ederse, Allah da ona cennette bir köşk hazırlar"[3] buyurmuştur.

Muhterem Müslümanlar!

Sevgili Peygamberimiz, mü'minleri daima cemaat olmaya teşvik etmiş, hatta mazeretsiz olarak cemaate gelmeyenleri kınamıştır. Cemaatle kılınan namazın tek başına kılınan namazdan daha faziletli olduğunu ifade etmiş, evinde abdest alarak Allah'ın farz kıldığı namazlardan birini eda etmek için mescide giden kimsenin attığı her adımın günahlarının silinmesine ve derecesinin yükselmesine vesile olacağını belirtmiştir.[4]

Ecdadımız, işte bu inançla camiler inşa etmiş, namazlarını da cemaatle kılmaya özen göstermişlerdir. Zira, camilerin ziyneti, cemaattir. Camiler, Allah katında en sevimli mekanlardır. "Şüphesiz mescitler, Allah'ındır. O halde Allah ile birlikte hiç kimseye kulluk etmeyin"[5] âyeti, camilerin, Allah'a ve O'na ibadete özgü olduğunu dile getirmektedir. Camilere cemaat olmak, Yüce Yaratan'a misafir olmaktır. Unutmayalım ki o mübarek mekanların maddî ve manevî bakımdan imar ve ihyası, cemaatle olur.

Aziz Kardeşlerim!

Camiler, bulundukları yörenin sosyal hizmet ve ilişkilerinde, devamlı ışıldayan ve çevresini aydınlatan birer kandil gibidirler. Camiye gelen insanlar, orada birbirleriyle tanışır, aralarında sevgi ve saygı bağları oluşturur, dostluklar kurarlar. Hastaları ziyaret eder, muhtaçların dertlerine çareler ararlar, kardeşlik, paylaşım ve eşitlik ruhunu oralarda tazelerler. Camiler, insanların birbirini sevmelerine de vesile olur. Camilerin ortak kalbimiz olduğunu, oralarda hayat varsa, bizlerde de hayat olacağını bilelim. Bunalan, sıkılan, umutsuzluğa kapılan gönüllerimizin, ruhlarımızın camilerin manevi havasıyla bir dinamizm ve canlılık kazanacağını unutmayalım. Dünyanın aldatıcı, bitmez tükenmez emellerine oralarda kazanılan ruhla dur denilebileceğini bilelim. Bu itibarla camilerimizin maddi ve manevi anlamda imarına gayret edelim.

___________________

[1] Buhari, Ezan,46.

[2] Tevbe, 9/18.

[3] Buhari, Salat, 65.

[4] Müslim, Mesacid 51.

[5] Cin, 72/18.

<font color=RED>“Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.”[/COLOR]

Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.110 seconds.