Vesiletunnecat Homepage
Forum Home Forum Home > GENEL FORUM > Hutbe
  New Posts New Posts
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

24 Saat Kur`an-ı Kerim Dinleme


ZEKAT (12.11.2004)

 Post Reply Post Reply
Author
Message
kral View Drop Down
Administrator
Administrator
Avatar

Joined: 08-03-2006
Status: Offline
Points: 1323
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kral Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: ZEKAT (12.11.2004)
    Posted: 27-02-2009 at 00:19

bis-mil-la-hir-rah-ma-nir-ra-him

Bakara,2/110

 

ZEKAT

Aziz Mü'minler!

Zekat, Yüce Dinimiz  İslâm'ın beş esasından biridir. Mâli bir ibadettir. Akıllı, ergenlik çağına ulaşmış, hür, borcundan ve temel ihtiyaçlarından fazla nisap miktarı mala sahip olan  her Müslümana, bu malın üzerinden bir yıl geçince zekat farz olur. Zekat vermek, müminlerin, ihsan sahiplerinin ve müttaki kulların  en önemli  özelliklerindendir. Bu açıdan Yüce Allah'ın "zekat veriniz"  emrini yerine getirmek, olgun mümin olmanın, Allah sevgisini mal sevgisinden üstün   tutmanın bir ifadesidir. Nitekim Yüce Allah, zekat vermenin gereğine şöyle  işaret etmektedir:

"Sizin dostunuz (veliniz) ancak Allah'tır, Resulüdür, iman edenlerdir; onlar ki Allah'ın emirlerine boyun eğerek namazı kılar, zekâtı verirler."[1]  "Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah'ın katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı noksansız görür."[2]  "Onlar (müminler) ne ticaret ne de alış-verişin kendini Allah'ı anmaktan, namaz kılmaktan ve zekat vermekten alıkoymadığı insanlardır. Onlar, kalplerin ve gözlerin allak bullak olduğu bir günden korkarlar."[3]

Muhterem Müslümanlar !

Zekat, Yüce Allah'ın zenginlerin malından fakirlere ayırdığı bir haktır. Kur'an-ı Kerîm'de: "Zenginlerin mallarında, yardım isteyen ve iffetinden dolayı isteyemeyip mahrum olanlar için bir hak vardır"[4] buyurulmaktadır. Zekat veren,  hak sahibine hakkını ödemekle hem Cenab-ı Hakk'ın rızasını kazanır hem de  malın  hesap ve azap endişesinden kurtulur. Zira zekatı verilmeyen mal, kıyamet günü  Yüce Allah'ın huzurunda utanmayı ve büyük bir vebali gerektirir. Bu sebeple mü'min, zekâtını  hiç bir maddî karşılık beklemeden verir. Yapılan bu gönüllü ödeme ile de Yüce Allah'ın emanet olarak verdiği malın şükrünü îfa eder. Şükrü yerine getirilen malda  da bereket olur. Yüce Allah, zekatı verilen malın karşılığının, dünya ve âhirette kat  kat fazlasıyla karşılık bulacağını şu ayetlerle belirtmektedir: "..Allah yolunda her ne harcarsanız Allah onun yerine başkasını verir.."[5] "Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, yedi başak bitiren ve her başakta yüz tane bulunan bir tohum gibidir. Allah dilediğine kat kat verir. Allah lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.[6]

Muhterem Müminler!

Zekat, "Onların mallarından sadaka(zekat) al; bununla onları (günahlardan) temizlersin, onları arıtıp yüceltirsin" [7] mealindeki âyet-i  kerîmede işaret edildiği üzere, insandaki hırs ve cimrilik gibi kötü huyları gidererek; yerlerine cömertlik, iyilik, yardım ve hayırseverlik gibi güzel huyları yerleştirir. İnsanı iyilik yapmaya alıştırır ve  merhamet duygusunu geliştirir. Zekat, sermayenin atıl olmasını önleyerek istihdam alanı oluşturulmasına ve işsizliğin önlenmesine katkıda bulunur. Zengin ile fakir arasındaki uçurumun ortadan kalkmasına, yoksulluğun azalmasına, nimetlerin âdil paylaşımına, sosyal adalet ve dayanışmaya katkı sağlar. Yüce Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak, huzurlu olabilmek için  malımızın zekatını, riya ve gösterişten uzak bir şekilde fakirin onurunu zedelemeden verelim. Yapılan ibadetler ancak,Yüce Allah'ın rızasına uygun olduğu ve halis bir niyetle  yerine getirildiği takdirde hüsnü kabul görür.

Abdurrahman AKBAŞ   
Din İşl. Yük. Krl. Uzmanı
 

_______________

[1] Maide 5/55.

[2] Bakara, 2/110.

[3] Nûr, 24/37.

[4] Zariyat, 51/19.

[5] Sebe, 34/39.

[6] Bakara, 2/261.

[7] Tevbe, 9/103.

<font color=RED>“Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.”[/COLOR]

Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.127 seconds.