SUALLERE CEVAPLAR-10 (1801-2000) |
Post Reply |
Author | |
kral
Administrator Joined: 08-03-2006 Status: Offline Points: 1323 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 03-03-2009 at 11:24 |
SUALLERE CEVAPLAR-10 1801-2000 1801- Gözden çapak çıkması abdesti bozar mı? CEVAP: Bozmaz. 1802- Ödünç verip, yerine bin kg buğday ver demek caiz mi? CEVAP: Evet. 1803- Hadis-i şerifte başı ağrımayan birinin, cehennemlik olduğu bildirilmiştir. Burada başağrısı ne demektir? CEVAP: Dert demektir.Yani her müslümana dert, keder gelir demektir. Mefhumu muhalifi muteber olmaktadır. 1804- Cemaaten biri, işi varken, tesbihleri ve duayı beklemeden dışarı çıkınca, dışarıda veya gittiği yerde okuması iyi olur mu? CEVAP: Evet. 1805- Alındaki yaradan, secde edemiyen, tekbiri ayakta mı alır? CEVAP: Secde edemiyen, ayakta durmaz. Oturarak kılar. 1806- Malikide leş olan hayvanın kemiği, derisi necis mi? CEVAP: Evet. 1807- Uyuşturucu ile sarhoş olan, namazını kılamadığı için mazur olur. Namazını vaktinde kılamadığından dolayı günah oluyor mu? CEVAP: Elbette günahkar olur. 1808- Bazı hocalar, hırsızın sidikliğini bağlıyoruz diyorlar. Böyle bir şey yaptırmak günah olur mu? CEVAP: Küfre sebep olmayan çareleri yapmak caizdir. Her çare muhakkak tesir etmez. Bu niyetle yaptırmak günah olmaz. 1809- Hanıma (İzmire varınca seni boşayacağım) dedim. İzmire gidince vazgeçtim. Böyle söylemekle talak vaki oldu mu? CEVAP: Hayır. İstikbal manasındaki sözle, talak vaki olmaz. 1810- Maşaallah yazılı altını, erkek çocuğun yastığına veya beşiğine dikmek, üstüne takmak gibi günah olur mu? CEVAP: Günah olmaz. Faydalı olur. 1811- Kadın, günde bir defa gelen akıntı için, Malikiyi taklid eder mi? CEVAP: Evet. 1812- Kabede erkek kadınla yanyana cemaatle namaz kılar mı? CEVAP: Kılar. Namazları bozulmaz. 1813- % 3 muamele masrafı ile kredi almak faiz mi? CEVAP: Muamele masrafı denildiği için caiz olur. 1814- Şehid, öldüğü bedenle mi dirilecektir? CEVAP:Herkes öldüğü gibi dirilir, sonra sıfatına uygun şekil alır 1815- Abdest suyunu ağaç dibine dökmek caiz mi? CEVAP: Evet. 1816- Gazete satıyorum. Hangilerini satmam caiz değildir? CEVAP: Zararlı yazı ve resim olanlarını satmak caiz değil. 1817-Sultan, birine (Emr-i maruf yapma, öldürürüm) dese, o da emr-i marufa davam edip, idam edilse, haram işlemiş olur mu? CEVAP: Evet. 1818- Dar pantalon olunca, cemaati terk etmek gerekir mi? CEVAP: Cemaat terk edilmez. 1819- İmam, cenaze namazında üç tekbir getirdi. Cemaatten dört tekbir getirenler de oldu. Bunların namazı sahih oldu mu? CEVAP: Evet. 1820- O, cimrilerin Allahı diyeni gayr-i ihtiyari tasdik küfr mü? CEVAP: Evet. 1821- (Malı satamazsam, 3-4 ay sonra getiririm) demek caiz mi? CEVAP: Evet. 1822- İmhadan emin olunmazsa, mushaf forması satmak caiz mi? CEVAP: Hayır. 1823- Sünnet ile farz arasında soru sorana kalem ile yazıp vermek, konuşmak yerine geçer mi? CEVAP: Evet. Hiç bir şeyle meşgul olmamak gerekir. 1824- Tüccarın dükkanını açarken besmele çekmesi haram mıdır? CEVAP: Hayır. Dükkanı besmele ile açıp kapaması lazımdır. 1825- Mektubu her okuyuşta selamı almak gerekir mi? CEVAP: Hayır. 1826- Cenazeye toprak atarken, küreği yere atmadan başkasına vermekte mahzur var mı? CEVAP: Mahzur yoktur. 1827- Öğleyi, ikindiye bir dakika kala kılan, ikindiyi asr-ı evvelde kılsa caiz mi? CEVAP: Evet. 1828- Cuma hutbesini arabi olarak kağıttan okumak mekruh mu? CEVAP: Hayır. 1829- Malikide mestin üstüne giyilen çoraba, mesh caiz mi? CEVAP: Evet. 1830- Kadına kürk caiz değilmiş. Kürkümü satmam caiz mi? CEVAP: Evet. 1831- Namazda bütün kol, iki uzuv mu? CEVAP: Evet. 1832- Bir rükn miktarı ne kadardır? CEVAP: Mesela secdeyi bir secde kadar daha fazla uzatmak. 1833- Dizle ayak arasının ¼ ü açılan kadının namazı bozulur mu? CEVAP: Evet. 1834- Cuma günü ruhun tanıdıkların evine gelmesi ne demektir? CEVAP: Ruh madde değil, gelmesi, bilmek, tanımak demektir. 1835- Malikide, fil dişi tarakla, namaz kılmak caiz mi? CEVAP: Evet. 1836- Cinler bilinen 105 elementten mi yaratılmıştır? CEVAP: 105 elementten yaratılmış ise de, ateş kısmı çoktur. 1837- Peygamber efendimiz, harbde saçını, sakalını boyamış mı? CEVAP: Hayır. Eshab-ı kiramdan boyayanlar olmuştur. 1838- Kadınların istimna hükmü, erkeklerinki gibi mi? CEVAP: Evet. 1839- Yılbaşı gecesi, toplanıp mevlid okumak uygun mu? CEVAP: Doğru değildir. Fitneye sebep olur. 1840- Yemin keffaretinde, sabah öğle yemek vermek de caiz mi? CEVAP: Evet. 1841- (Senin içki istihkakını biz alalım, bizim sigara ve çay istihkakımızı da sen al) deniyor. Razı olmam caiz mi? CEVAP: Evet. 1842- Odunlarda kurt var. Yere vurunca , düşmeyen de olabilir. Bu odunları böyle yere vurduktan sonra, yakmak caiz mi? CEVAP: Evet. 1843- Allaha, sanatkar, mühendis demek caiz mi? CEVAP: Hayır. Çünkü tevkifiyyedir. 1844- Mescid dolmuş idi. İmamın son teşehhüdde oturduğunu anladım. Birinin önüne, secde ettiği yere oturdum. Günah mı? CEVAP: Zaruret olduğu için caizdir. 1845- Namaz kılarken yapacağı işleri düşünenin namazı sahih mi? CEVAP: Evet. Bu düşünce, ihlas noksanlığındandır. 1846- Komşumuz, çıkış kapısının önüne su şişesi koymuş. Görmeden çarpıp kırdım. Ödemem gerekir mi? CEVAP: Evet. 1847- Dengeli beslenmek için bir yemekte tek gıda mı yemeli? CEVAP: Tek gıda sıhhate sebeptir. 1848-Hurmet-i musaherede, hanımın anneannesi, annesi gibi mi? CEVAP: Evet. 1849- Ceketi yere koymakla sütre olur mu? CEVAP: Olur. 1850- Îmanının devam edeceğinden şüphe etmek ne demektir? CEVAP: Ölünceye kadar imanım gitmeyecek diye karar vermelidir. Bunda şüphe eden kâfir olur. 1851- Ayaktaki kan durunca, mestleri giyse, sonra ayağının kanadığını anlasa, abdest alırken bu mestlere mesh caiz mi? CEVAP: Evet. 1852- Secde-i sehv yaparken, bir vacib geciktirilirse, tekrar mı secde-i sehv yapmak gerekir? CEVAP: Hayır. Her namazda bir secde-i sehv yapılır. 1853- Ahmed, Ali gibi mübarek isim yazılı ayakkabıyı yere basmadan ayağımıza oluyor mu diye giymek caiz mi? CEVAP: Hayır. Başka dükkandan bulunabilir. 1854- Ayakkabıdan Elif ismini kazımadan giymek caiz mi? CEVAP: Evet. 1855- (Beni de davet eder misin?) diyerek davet ettirmek caiz mi? CEVAP: Evet. 1856- Evinde davet olan arkadaşın zilini çalıyoruz. Bizi görünce ister istemez buyurun diyor. Böyle davete gitmek caiz mi? CEVAP: Evet. 1857- Şarap ihracı caiz mi? CEVAP: Şarapla meşgul olmak caiz değildir. 1858- Kan durduktan sonra, abdest alıp namaz kıldım. Namazdan sonra baktım. Yara kanamış. Namazım sahih mi? CEVAP: Zannı galibe göre hareket edilir. 1859-Üç yıl önce, arabama çarptılar. Mahkeme yeni neticelendiği için, üç yıllık faizini de veriyorlar. Almam caiz mi? CEVAP: Bu şeri faiz değil. Mahzuru yok. Veren ile helallaşın. 1860- Ben namaz kılarken, arkadaşın biri, tutup beni bir metre yana aldı. Namazım bozuldu mu? CEVAP: Hayır. 1861-Teşehhüdde iken, biri, beni seccade ile kenara çekti. Caiz mi? CEVAP: Namazınız bozulmaz. Zaruretsiz çeken günaha girer. 1862- Kurşun attığım keklik, yaralanıp önüme düştü. Bıçak olmadığı için, kellesini kopardım. Yemek caiz mi? CEVAP: Kurşun ile kan çıktı ise caiz olur. 1863- Bir hayır derneğinde, ekseriyetle alınan karar gereğince, çeşitli yerlere yardım ediyoruz. Oy vermiyenlerin hakkı geçer mi? CEVAP: Ekseriyet umumu temsil eder. 1864- Müstehcen bir gazetede çalışıyorum. Kazancım helal mı? CEVAP: Evet. Ancak müslüman teşekküllere hizmet sevabdır. 1865-Hafız idim. Boş zamanım olursa, hıfzımı takviye edeyim mi? CEVAP: Evet. 1866-Yönetici aidatı geç ödeyenden % 5 zamlı alabilir. Alsa caiz mi? CEVAP: Evet. 1867- Ekmek kırıntılarını, yakmak caiz mi? CEVAP: Hayır. Toplayıp denize atılabilir. Kuşlara verilebilir. 1868- Çocuğum mushafı abdestsiz getirince bana günahı olur mu? CEVAP: Olmaz. Fakat abdestli tutmaya alıştırmalıdır! 1869- Elmaları ağacın üzerinde iken satmamız caiz mi? CEVAP: Evet. 1870- Nikahlı kıza, babasının evinde iken, kocası nafaka verir mi? CEVAP: Hayır. 1871- Altından veya gümüşten duvar saati caiz mi? CEVAP: Evet. 1872-Namazda selam verirken Resulullaha da niyet caiz mi? CEVAP: Evet. 1873- Âriyeten gelinlik almak caiz mi? CEVAP: Caizdir. Verene sevab olur. 1874- Çene kemiğine vidalanan hazır dişler, gusle mani mi? CEVAP: Evet. 1875- Sabah namazında güneşin doğmasından korkup secde-i sehvi terk caiz mi? CEVAP: Evet. Özürsüz de secde-i sehv terk edilse namaz yine kabul olur. 1876- Allah celle celalüh yazan ve rahlesinde enam bulunan süs eşyasını alıp satmak caiz mi? CEVAP: Hürmet etmek şartı ile caizdir. 1877- İmam 4. rekate kalkmayı unutup oturursa cemaat kalkar mı? CEVAP:Ön safdaki cemaatten birinin "sübhanalllah" diyerek ikazı iyi olur. 1878- İki kişiden, isabet ettiren, ötekinden para alıyor. Kumara sebep olduğum için bunlara oyuncak tüfekle atış yaptırmam caiz mi? CEVAP: Caiz olmaz. 1879- Oruç tutmayan işçiye, Ramazanda yemek vermek caiz mi? CEVAP: Günahtır. Yemek parası verilir. 1880- Cünübün, Hz. Yunusun okuduğu ayeti okuması caiz mi? CEVAP: Evet. 1881- Ekmeği sağ, üzüm salkımını sol ele alıp yemek caiz mi? CEVAP: Evet. 1882- Fakire yemek verirken, bu yemin keffareti demek gerekir mi? CEVAP: Hayır. 1883- Fiş satan vekil, kendine de o fişten satın alabilir mi? CEVAP: Evet. 1884- Bakkalda çalışıyorum. Sahibi (İhtiyacını tartıp al, parasını da kasaya koy) dedi. Böyle yapmam caiz mi? CEVAP: Evet. 1885- Namaza başlatmak için, yalandan, şöyle rüya gördüm. (Namaz kılmayanı cehenneme götürdüler) demem caiz mi? CEVAP: Sadece burada caizdir. 1886-Poliklinikteki doktor, hastaya (Seni burada ameliyat edemem. Muayenehaneme gel) diyor. İşyerinin hakkı geçer mi? CEVAP: Poliklinikte yapılamıyan ameliyat ise hak geçmez. 1887- Yeni halı almak için camideki eski halıları satmak caiz mi? CEVAP: Evet. 1888- Hasta kâfir için (Kur'an oku) diyorlar. Okumam caiz mi? CEVAP: Hayır. Gidip nasihat etmelidir! 1889- Herhangi bir cumartesi günü oruç tutmak mekruh mu? CEVAP: Evet. 1890- Otobüste müzik çalınıyor. Kur'an-ı kerimi yüzünden okumak günah olur mu? CEVAP: Hiç günah olmaz. Bilakis sevab olur. Müziği işitmez olur. Fasıklar yanında okuyup fitneye sebep olmamalı. 1891-İki namazı cem ederken, yanımda, ikindi cemaatle kılınmaya başlansa, öğleyi kıldıktan sonra onlara uymam caiz mi? CEVAP: Evet. 1892- Evi bir seneden fazla kiraya vermek caiz mi? CEVAP: Evet. 1893- Her umrede şükür kurbanı kesilir mi? CEVAP: Bir umrede yapılması gereken, her umrede yapılır. 1894- Pijamada, zünnara benzeyen kuşak, küfrü gerektirir mi? CEVAP: Kuşağını takmamalıdır! 1895- Peygamberimize (Yürüyen Kur'an) demek caiz mi? CEVAP: Hayır. 1896- Altından başka kravat iğnesi takmak caiz mi? CEVAP: Evet. 1897- Kötü filmler için (Vallahi bir daha sinemaya gitmem) dedim. Uygun filmler için sinemaya gitsem yeminim bozulur mu? CEVAP: Evet. 1898- Oksijen gazı, orucu bozar mı? CEVAP: Bozmaz. 1899- Delhide muhallebinin üstüne dökülen ince gümüş yenir mi? CEVAP: Yemek caiz. 1900- Beni evlatlık alan ermeni bana miras bıraktı. Almam caiz mi? CEVAP: Evet. 1901- Otobüs altındaki bagajda, paketle mushaf taşımak caiz mi? CEVAP: Hayır. Otobüsün üstünde de taşımak mümkün. 1902- İki katlı otobüsün, birinci katının rafında, mushaf taşınır mı? CEVAP: Evet. 1903- (Cenazeyi ebedi istirahatgahına tevdi ettik) demek caiz mi? CEVAP: Evet. İyi biliriz demektir. 1904- Yaşlı kadın, yaşlı ve salih erkekle umreye de gidebilir mi? CEVAP: Sefere gider, umreye gidemez. 1905- Yalnız Tebarekeyi okuyana kabir suali olmaz mı? CEVAP: Evet. 1906- Her pazartesi günü oruç tutmayı adet edinen, Nevruz günü pazartesine geldiğinde, yine oruç tutsa, mekruh olur mu? CEVAP: Mekruh olmaz. 1907- Başıma gelecek belalardan kurtulmak niyetiyle, (Bir koyun kesip müslümanlara yedireceğim) demek adak olur mu? CEVAP: Allah rızası için diye niyet etmişse, adak olur. 1908- Ölüyü taziyeye gelenlere bir şeyler ikram etmek caiz mi? CEVAP: Eve gelene bir şey ikram etmek adettir, caizdir. 1909- Ölünün vefatından bir gün sonra, yemeğe davet caiz mi? CEVAP: Ölü sahibi olmayanın davet etmesi caizdir. 1910- Taziye için uzaktan gelen misafire yemek yedirmek caiz mi? CEVAP: Evet. 1911- Ölü evine yemek getiriliyor. Ekşimemesi için taziyeye gelenlere vermek caiz mi? CEVAP: Fakire vermek sevab. Mevtanın ruhuna bağışlanır. 1912- Eldeki para, nisabdan aşağı düşünce, zekat almak caiz mi? CEVAP: Evet. 1913- Ödünç verirken, verilen para yerine, piyasada bulunan (Şu malı isterim) demek, caiz mi? CEVAP: Caiz. Alacağı, borçluya o mal karşılığında satmış olur. 1914- Taksid borcunu ödemiyene (İstediğin zaman öde) demek caiz mi? Yoksa belli bir tarihe mi ertelemek gerekir? CEVAP: Ticarette ikisi de caizdir. 1915- Fatiha, yarısına kadar okunduktan sonra, şaşırıp, yeniden başlansa, ettehiyyatü de böyle okunsa, secde-i sehv gerekir mi? CEVAP: Gerekmez. 1916- Çok ihtiyar kadın, mahrem olmayan akrabasını ziyaret için, çok ihtiyar erkekle sefere çıkabilir mi? CEVAP: Evet. 1917-Ödünç para verip, altın istenince, zaman tayini gerekir mi? CEVAP: Hayır. 1918- kadının suali: Kadınlara masaj ediyorum. Kadının kadına bakması caiz olmayan yerlerine bakmam caiz mi? CEVAP: Tedavi için caiz olur. 1919- Kiracı, eskiyen banyo kazanını, satıp yerine yenisini alsa, ev sahibine haber vermesi gerekir mi? CEVAP: Haber vermek iyi olur. 1920- Türkiye Takvimine göre, sahuru yanlışlıkla 10 dakika geciktirdim. Orucum sahih oldu mu? CEVAP: Kaza gerekir. 1921- Kanserden ölen mümin şehid mi? CEVAP: Evet. 1922- Dilimde okumaya mani yara var.Oruçlu iken gargara caiz mi? CEVAP: Özr olduğu için mekruh olmaz. 1923- Gündüz istihareye yatmak caiz mi? CEVAP: Evet. 1924-Ezan okuyan saatleri kullanmakta mahzur var mıdır? CEVAP: Okunurken hürmet etmek şartı ile mahzuru olmaz. 1925- Buğday ve arpanın uşrunu, arpadan vermek caiz mi? CEVAP: Evet. 1926- Evimin önüne cami yapılırsa, evdeki halıyı sereceğimi nezrettim. Cami yapıldı. Bu halıyı fakire verebilir miyim? CEVAP: Caminin ihtiyacı yoksa, fakire verilebilir. 1927- Hayzlı kadın, abdest alıp ölse, abdestli ölmüş olur mu? CEVAP: Hayır. 1928- Emanet Reşad beşibiryerde alıp kullandım. Piyasada Reşad bulamadım. Aynı ağırlıkta başka beşibiryerde vermem caiz mi? CEVAP: Piyasada yoksa evet. 1929- Ramazanda şeytani rüya görülür mü? CEVAP: Görülmez. Nefsani rüya görülür. 1930- Fakir iken, çocuğumun altınlarını alıp kullandım. Şimdi zengin oldum. Altınları geri vermem gerekir mi? CEVAP: Evet. 1931- (Şu bulmacayı çözenler arasında çekilecek kurada, beş kişiye hediye verilecektir.) şeklinde yarış caiz mi? CEVAP: Hayır. 1932- Toplu olarak hatim duası caiz mi? CEVAP: Caizdir. Dua için toplanmak mekruhtur. 1933-Arsa karşılığı inşaatım yarım halde. Zekatı nasıl verilir? CEVAP: Mevcudun zekatı verilir. Satılacak olan yarım inşaat ticaret malıdır. Arsa karşılığı verilecek daireler borç olarak kabul edilir. Zekatı verilmez. Satılık dairelerin zekatı verilir. 1934-Babam sağlığında (Şu tarlayı kardeşin Ahmede verdim) dedi. Ahmed bunu duymadı. Hibe sahih mi? CEVAP: Haber ulaşınca, hibe tamam olur. 1935- Babam, kardeşimle beraber kalıyordu. Birkaç bina yaptılar. Babam öldü. Bu binaları nasıl taksim ederiz? CEVAP: Eşit olarak taksim edilir. Kardeşiniz, emeğinin ücretini, yiyecek, giyecek ve yatacak yeri babanızdan almıştır. 1936- Şeytan bağlı iken (Kadir gecesi dışarı çıkmaz) ne demektir? CEVAP: Umumi olan haberden bir kısmı bildirilmektedir. 1937- Savm-ı davüd cumartesi ve mekruh güne denk gelse caiz mi? CEVAP: Mahzuru olmaz. En faziletli oruçtur. 1938- Bir kadın, zinadan gebe kalsa, çocuğu, doğurmadan önce veya sonra, o adamla evlense, çocuk ç.ç olmaktan kurtulur mu? CEVAP: Evet. 1939- Ali Osman isminin, şiiler tarafından 4 halifenin sırasını bozmak için uydurulduğu söyleniyor. Doğru mu? CEVAP: Ali Osman ismi koymak iyidir. 1940- Arabamı Allahın nikahında olan yere bıraktım demek küfr mü? CEVAP: Evet. 1941- Hanımın zekatını ondan habersiz bir fakire verdim. Duyunca razı oldu. Zekat sahih oldu mu? CEVAP: Evet. 1942- Bir kimse, yanında kalan ana-babasının ve akıl balig olan oğlunun fıtrasını, onlardan habersiz verse, caiz olur mu? CEVAP: Sonradan bildirmek şartı ile caiz olur. 1943- Gözüm bozuk. Dikkatle bakınca sulanıyor, abdesti bozar mı? CEVAP: Bozmaz. 1944- Miktarı ve ödeme tarihleri belli olan vergi borçları da, zekat bakımından diğer borçlar gibi mi? CEVAP: Evet. 1945- İmamın tekbirini duymadık.İmam, rüküdan kalkarken biz rüküya indik. Secdede imama yetiştik. Namazımız sahih oldu mu? CEVAP: Evet 1946- Cennette hergün, önceki günden fazla zevk alınacak mı? CEVAP: Evet. 1947- Hesap makinasıyla, kelime-i tehlil çekmekte mahzur var mı? CEVAP: Mahzur yoktur. 1948- Teravihte koro halinde okunan salevat-ı şerifeler caiz mi? CEVAP: Evet. 1949- (Farz ve vacibleri nafile olarak yapmak, müekked sünnetleri yapmaktan daha çok sevab olur) buyuruluyor.Farzı yaptıktan sonra, aynını yapmak yalnız namaz ve hacda mı olur? CEVAP: Evet. 1950- Müşteri, 1 kg hurda altın getiriyor. Bakır katıp işleyince 1300 gr oluyor. Biz sadece işçilik ücreti alıyoruz. Caiz mi? CEVAP: Evet. 1951- Allah, manevi varlıktır, nurdur, her yerdedir demek caiz mi? CEVAP: Tevilini bilirse bid'at olur, bilemezse küfr olur. 1952- Annem dul ve zengindir. (Paranı vereyim beraber hacca gidelim) diyor. Gitmezsem günaha girer miyim? CEVAP: Hayır. 1953- Çocuğun bileziğini, anası taksa, birine ödünç versek caiz mi? CEVAP: Evet, evet. 1954- Dini levha,ayet yazılı kolye, nazar boncuğu satmak caiz mi? CEVAP: Dini levha, ilmihal, Mushaf gibi ticaret malı değildir. Emr-i maruf için satılır. Çarşıda, pazarda satılmaz. Dükkanda rafa konur. Okumak için, bereket için odaya asılır. Hakaret eden kâfir olur. Ziynet eşyası değildir. Şüpheli iş yapmamalı! 1955- Hz.Osmanın kabrinden aldığım toprağı kabre koymam caiz mi CEVAP: Evet. Berekete, magfirete sebep olur. 1956- Tekelden hediye edilen içki yerine, çay almak caiz mi? CEVAP: Evet. 1957- Fakir müstahsil, uşur verip uşur alabilir mi? CEVAP: Evet. 1958- Altı vesk mahsulü çıkan fakir, uşur alabilir mi? CEVAP: Nisaba malik olmayan uşur ve zekat alır. 1959- İş güvenliği malzemeleri yanında, işçilerin giydiği siperli şapkanın siperini kesip satmak caiz mi? CEVAP: Evet. Siperini kesmek fitneye sebep olmazsa caizdir. 1960- Nezrimi zekat olarak verebilir miyim? CEVAP: Kadihanda diyor ki: Bir kimse nezr yapsa sonra bu malı zekat olarak vermek istese, bu zekatı kabul olmaz. Bu malı nezr olarak vermesi lazımdır. 1961- Zengin hanımı tarafından, yol masrafı karşılanan fakir erkek, hanımını hacca götürmeye mecbur mu? CEVAP: Hayır. 1962- Çiğ sebze yemek caiz mi? CEVAP: Sıhhate zararlı olunca, günah olur. 1963- Çiğ et yemek caiz mi? CEVAP: Zararlıdır. 1964- Ayet ve hadis meali olan gazeteyi, parçalayıp atmak caiz mi? CEVAP: Evet. 1965- Abdest uzvu, az eksik yıkansa, abdest sahih olur mu? CEVAP: Sahih olmaz. 1966- Gelin arabasının önüne geçip para almak caiz mi? CEVAP: Rıza ile alınırsa haram olmaz. 1967- Ada tavşanını evde beslemek caiz mi? CEVAP: Evet. Serbest yaşamak adeti olan hayvanı evde beslemek caiz olmaz. 1968- Üvey oğlun hanımı mahrem mi? CEVAP: Mahrem değildir. Yabancıdır. 1969- Üvey kızın kızı da mahrem mi? CEVAP: Evet. 1970- Sure-i Yusuftaki Teveffeni dua için Teveffena okunur mu? CEVAP: Hayır. 1971- Emekli ikramiyesini Oyaka veren 2. emekli oluyor. Caiz mi? CEVAP: Evet. 1972- Mekkede 15 gün kalmaya niyet eden, mukim olur mu? CEVAP: Evet. 1973- (İslam düşüncesi,İslam nazariyesi, İslam felsefesi) gibi tabirleri (İslam şeriati) yerine kullanmak caiz mi? CEVAP: Sui kasd ile olursa küfr olur. Piyasadakilerin çoğu böyledir. Sui kasd yoksa büyük günah olur. 1974- Hastaya yardım eden olmazsa, teyemmüm etse caiz mi? CEVAP: Evet. 1975- Hastalıktan sesim çıkmadığı için, hanımı uyandıramıyorum. Namazı teyemmümle kılabilir miyim? CEVAP: Dürterek veya çalar saat kullanarak uyandırmalıdır! 1976- (Anan-baban esmer, sen nasıl sarışın oldun?) diyene, (Ben imalat hatasıyım) demek küfr olur mu? CEVAP: Evet. 1977- Apartmanımızın alt katını mescid olarak kullanıyoruz. Nişan, düğün de yapılıyor. Hayzlı kadınların girmesi de caiz mi? CEVAP: Evet. 1978- Enelhaktaki hakkı, batılın zıddı şeklinde tevil caiz mi? CEVAP: Evet. 1979- Beyim yaşlı ve kanser hastası. Abdest aldırdığım zaman çok yoruluyor. Yorulmaması için, teyemmüm etmesi caiz mi? CEVAP: Evet. 1980- Gar ve otelde, namaz kılınan oda, mescid hükmünde mi? CEVAP: Namaza mahsus ise ve cemaat ile kılınıyorsa evet. 1981- Humeyni, tercüme kitaplarda " a) Allah, vahy ile, Aliyi halife tayin etti. Diğerleri hakkını gasbetti. b) Şii imamların makamına melek-i mukarreb ve nebiyy-i mürsel de erişemez.c) Sünniler, kâfir olduğu için cenaze namazları kılınmaz.ç) Kur'an 17 bin ayetti. Bugünkü noksan."diyor. Böyle söyleyen mülhid olur mu? CEVAP: Elbet. 1982- İstanbulda ikamet ediyorum. Bursaya gittim. Her hafta İstanbula gelip 3 gün sonra Bursaya dönüyorum. Nasıl kılacağım? CEVAP: Hep seferi. 1983- Sıratal yerine, sıradal demek namazı bozar mı? CEVAP: Bir kavle göre bozar. 1984-Biri, (Dayak cennetten çıkmadır) deyince, öteki de (İyi bir şey olsaydı, cennetten çıkmazdı) diyor. Böyle söylemek caiz mi? CEVAP: Büyük günahtır. 1985- Kötülemek gayesiyle (Allahlık Ali Bey) demek küfr olur mu? CEVAP: Evet. 1986- Eşit para verip 3 kişi, kurbanlık 3 koyun aldık. (Şu koyun senin, şu onun, şu benim) diyerek paylaştık. Caiz oldu mu? CEVAP: Evet. 1987- Mukim, seferdeki birini vekil edip, kurban kestirebilir mi? CEVAP: Evet zenginse, kestirdiği vacib olur. 1988- Kesmeye, kestirmeye... diye umumi vekalet verilince, ikinci vekil, üçüncüyü vekil edebilir mi? (2381 Defter) CEVAP: Evet. 1989 - Müslüman kadının, kâfir kadınla tokalaşması haram mı? CEVAP: Zaruretsiz caiz olmaz. Zaruret olunca da Hanbeli mezhebi taklit edilir. 1990- Kesik ayağımdaki proteze, mesh caiz mi? CEVAP: Protezin birleştiği kısmı mesh caiz olmaz. 1991- Bir buçuk ekmek almak caiz mi? CEVAP: Götürü usulü ile almak caiz, (Bir buçuk ekmek ver) derse, caiz olmaz. Sözleşme mühimdir. 1992- Vallahi, billahi, tallahi demek üç yemin mi olur? CEVAP: Aralarında ve denmediği için bir yemin olur. 1993- Poliklinik adına, sünnete gidince, ayrıca bana hediye veriyorlar. Bunu harcamam caiz olur mu? Mesai dışında, evlere giderek, iğne vurup aldığım para, benim hakkım mı? CEVAP: Evet, evet. 1994- Kadın, kocasının yanında şortla durabilir mi? CEVAP: Caiz ise de, edebe muhaliftir, mekruhtur. 1995- Hayzlı iken yapılan cimaya, tevbeden başka keffaret var mı? CEVAP: Yoktur. 1996- İzinde olanın vergi iadesini kullanmam caiz mi? CEVAP: Hayır. Kasada saklamak, aynen onu vermek gerekir. 1997- Her tarafı akik yüzük erkeklere caiz mi? CEVAP: Hayır. Sadece taşı akik olan gümüş yüzük caizdir. 1998-Yüksek sesle hapşırınca,yanımdaki korkarsa hakkı geçer mi? CEVAP: Hayır. 1999- ( Bu işin lamı, cimi yok) demek caiz mi? CEVAP: Evet. 2000- (Gaf yaptı) demek caiz mi? CEVAP: Evet.
|
|
<font color=RED>“Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.”[/COLOR]
|
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |