SUALLERE CEVAPLAR-12 (2201-2400) |
Post Reply |
Author | |
kral
Administrator Joined: 08-03-2006 Status: Offline Points: 1323 |
Post Options
Thanks(0)
Posted: 03-03-2009 at 11:23 |
SUALLERE CEVAPLAR-12 2201-2400 2201- Ev yapamazsam satarım diye alınan arsa, zekata tabi mi? CEVAP: Hayır. 2202- Veresiye satılan malın, ödenmeyince kıymeti çok düşüyor. Malın satış zamanındaki altına göre kıymetini istemek caiz mi? CEVAP: Evet. 2203- Tavuklar, bir anda kesiliyor.Hepsine bir besmele kâfi mi? CEVAP: Her tavuğu, kesim makinasına koyarken, besmele çekilir. Keserken de, müşterek bir besmele okumak kâfidir. 2204- Arsamı veresiye sattım. Alıcı, ödeme günü geldiği halde, ödemezse, satışı feshedebilir miyim? CEVAP: Evet. 2205- Müşteri, borcunu yıllardır ödemiyor. Alacağımı, altına göre istesem, zarara girerim. Mark olarak istemem caiz mi? CEVAP: Hayır. 2206- Borçlu, rıza gösterirse, Mark olarak istemek caiz mi? CEVAP: Evet. 2207- Zengin annem şuursuzdur. Kurban kesmesi lazım mı? CEVAP: Emrederse kesersiniz. Bilmiyorsa kesilmez. 2208- İspirtolu kalemle, dini yazı yazmak caiz mi? CEVAP: İspirtolu olduğu kesin değilse, caiz. Kesinse ihtilaflı. 2209- Biri, (Her ay alacağın ev kiramla altın al) dedi. Aldığım kirayı, kendi parama karıştırabilir miyim? CEVAP: Hayır. 2210- Latin harfleriyle (Aile kabristanı) yazdırmak caiz mi? CEVAP: Hayır. 2211- Eşantiyon olarak, gelen alkollü şurupları, atmak gerekir mi? CEVAP: Evet. 2212- Alkollü ilaçları, çöpe atmayıp da, fakirlere vermek caiz mi? CEVAP: Hayır. 2213- Müşteri, borcuna mahsuben, kağıt göndermiş. Bu kağıdı, fabrikanın toptan satış fiyatı üzerinden mi, hesap etmem gerekir? CEVAP: Evet. 2214-Üç sene önce adadığım koyunu, şimdi kessem caiz mi? CEVAP: Evet. 2115- Satışı, tek taraflı bozmak caiz mi? CEVAP: Hayır. 2216- Üstümüzdeki komşumuz, dikiş makinası ile, dikiş dikerek bizi rahatsız ediyor. Yaptığı zulüm müdür? CEVAP: Hayır. 2217- İftitah tekbirini, niyeti müteakip mi getirmek evladır? CEVAP: Evet. 2218- Misafire uyan mukim, kelime-i şehadeti tekrar eder mi? CEVAP: Ederse iyi olur. Sükut etmesi de caizdir. 2219- Evi korumak için köpek bulundurmak caiz midir? CEVAP: Evet. Fakat köpek eve sokulmaz. 2220- Nezri, birkaç sene geciktirmek, günah mı? CEVAP: Hayır. Fakat sevabı azalır. 2221- Ekteki fırfırlı başlığı çucuklara giydirmek caiz mi? CEVAP: Hayır. Teşebbüh olmaktadır. 2222- Rüküya eğilince, ökçe denilen topuklar mı birleştirilir, yoksa yandaki topuk kemiklerini de birleştirmek gerekir mi? CEVAP: Sadece topuklar birleştirilir. Yandaki topuk kemikleri birleştirilmez. 2223- İki kişi, arabalarını, zaman söylemeden, değişse, caiz mi? CEVAP: Evet. 2224- Biri, kendi arabasını, arkadaşına ariyet olarak verdikten bir müddet sonra, onun arabasını ariyet olarak istese caiz mi? CEVAP: Sonra isteyince caiz olur. 2225- Kadınların, kızların bacaklarındaki kılları almaları caiz mi? CEVAP: Hayır. 2226- Kalbden bir nezirde bulunmak sahih midir? CEVAP: Hayır. 2227 - Kur'an öğrenmek için teypten dinlemek bid'at olur mu? CEVAP: Haram şey dinlemeyenin Kur'an, ilahi dinlemesi caiz. 2228- Az idrar sıçratana da kabir azabı olur mu? CEVAP: Evet. 2229- İki dikiş makinasından ikisi de, kurban nisabına dahil mi? CEVAP: Evet. 2230- Nisabın üstünde çeyizi olanın, kurban kesmesi vacib mi? CEVAP: Evet. 2231- Zengin, bayramın ilk günü, kurban kesip sefere çıksa, caiz mi? CEVAP: Kurbanı vacib olur. 2232- Zengin, seferde iken, kurbanını vekile kestirse, adak olur mu? CEVAP: Hayır. (Nafile kurban olur) 2233- Nafile hacca başlayıp terkeden, başka sene hacceder mi? CEVAP: Hayır. Hac bir kerre farzdır. 2234- Kasaba et götürüp, ücretle kıyma çektiriyoruz. Makinada, önceden kalmış kıyma da oluyor. Kasabın hakkı geçiyor mu? CEVAP: Hayır. 2235- Domuz derisinden eşya imal edilen yerde çalışmak caiz mi? CEVAP: Hayır. 2236- Malikide 3 günden çok kalınan yerde, farzlar kasredilir mi? CEVAP: Hayır. 2237-Namazda otururken, sünnet zannederek, kıbleye dönmesi için, sol ayağı da, sağ ayak gibi dikmek bid'at olur mu? CEVAP: Evet. 2238- Hacda, bir özrle taş atamıyan, yerine vekil tayin eder mi? CEVAP: Hayır. 2239- Çatıdan düştü. Allahın mucizesi olarak kurtuldu denir mi? CEVAP: Niyete bağlıdır. 2240- Kedinin idrarı, vücuda değse, temiz mi? CEVAP: Hayır. (Sadece elbisede temizdir) 2241-Almanyada türk gençlerinden bazısı, kendilerine Hans, Corc denmesini istiyorlarmış. Küfr mü? CEVAP: Evet. 2242- Evlenirken, eşya almak için faizsiz ödünç almak caiz mi? CEVAP: Evet. 2243- Selamı var denilince ve aleyhisselam demek de caiz mi? CEVAP: Ve aleyküm... demek efdaldir. 2244- Çocuğu yuvaya verelim mi? CEVAP: Ana-baba terbiyesi bir yerde bulunmaz. İslam terbiyesi verene verilir. 2245- Üç kattan fazla elbise, kullanılmayan bakır, dolap gibi diğer ev eşyaları, kurban için nisaba dahil edilir mi? CEVAP: Evet. 2246- (Bir namaz vakti girdikten sonra özr başlasa) demek, (Namaz vakti girer girmez, girdiği anda özr başlasa) demek mi? CEVAP: Evet. 2247- İhram, tavafa başlarken sağ koltuk altından mı geçirilir? CEVAP: Evet. 2248- Bugün üniversite talebesine zengin olsa da zekat verilir mi? CEVAP: Hayır. 2249- Adak kesilirken, yanlışlıkla vacib kurban denilse caiz mi? CEVAP: Evet. 2250- Kolçak takarak namaz kılmak mekruh olur mu? CEVAP: Hayır. 2251-Yılan derili çantamı, gayr-ı müslime satmam caiz mi? CEVAP: Evet. 2252- Telefon numarasını satmak, kiralamak ferag olup, caiz mi? CEVAP: Evet. 2253- Salli barikleri okurken, yanlışlıkla (Ya Rabbi beni, İmam-ı Rabbani hazretlerinin hürmetine affet) demek namazı bozar mı? CEVAP: Evet. 2254-Bir kadın (Hanımına selam söyle) dese, selamı götürülür mü? CEVAP: Yabancı kadının selamı götürülmez. 2255- Karnı yarılıp, çocuğu alınan kadından gelen kan, nifas mı? CEVAP: Evet nifastır. Ameliyat kanı ayrıdır. 2256- Şehid çürümez mi? CEVAP: Çürür. Haram yememiş, takva ehli olan çürümez. 2257- Demokrasi şehidi demek caiz mi? CEVAP: Hayır. 2258- On yıl önceki ölünün cenaze namazını kılmak bid'at mı? CEVAP: Evet. 2259- Bazı ülkelerle savaşmak için, paralı askerlik caiz mi? CEVAP: Hayır. 2260- Misvak, dişlere üçten fazla sürülse sünnete aykırı olur mu? CEVAP: Hayır. 2261- Yemin keffaretinde, başka mal deniyor. Başka maldan, din kitabı, süt, meyve, kalem gibi mallar da anlaşılır mı? CEVAP: Evet. 2262- Malikide mekruh, hanefide sünnet ise taklid eden ne yapar? CEVAP: Hanefideki sünneti yapar. 2263-Olmayan ilaçları, komşu eczacıdan alıyor, deftere yaz diyorum. O da bizden alıyor. 10-15 gün sonra hesaplaşıyoruz. Caiz mi? CEVAP: Evet. 2264- (Allahın gönlüne güç gelmesin) demek küfr mü? CEVAP: Evet. (Çünkü gönül yaratıktır) 2265- Abdülaziz Debbağ, El-İbrizde sahih hadise uydurma, tütüne haram diyor. Muteber mi? CEVAP: Böyle yazan kitaplar muteber değildir. 2266- Kurban nisabındaki üç kat elbise, üç ceket, üç pantalon, bir palto, üç atlet, üç don ve bir kazak mı? CEVAP: Evet. 2267-Şafii dr, kadını muayene ederken, abdesti bozulmasın diye, sırf bu esnada hanefiyi taklid etse, caiz mi? CEVAP: Evet. 2268- Şafii, taklid edince, haccın hepsini Hanefiye göre mi yapar? CEVAP: Evet. 2269- Hayvanı semizletmek için burmak caiz mi? CEVAP: Evet. 2270- Emlakçi vasıtası ile emlaki satılığa çıkarıp, alıcı çıkınca, komisyon vermemek için, satıştan vazgeçildiği söylense caiz mi? CEVAP: Hayır, hak geçer. 2271- Namaz kılarken, secdede, dua okumak mekruh mu? CEVAP: Evet. 2272- Diş dolgusu olan, (Malikide ağzın içini yıkamak farz değil ) diyerek ağzını yıkamasa, guslü sahih olur mu? CEVAP: Sahih olmaz. 2273- Belediyenin sattığı, altı toprak, dört tarafı betondan yapılmış hazır kabrin içine lahd kazıp meyyiti defn etmek caiz mi? CEVAP: Evet. 2274- Şafii, pazarda abdest bozulmasın diye, hanefiyi taklid edip kadına dokunmuşsa, namaz kılarken hanefinin şartlarına uyar mı? CEVAP: Elbet uyması gerekir. 2275- Devamlı kan gelen kadın, her ay 10 gün adet, 20 gün temiz kabul etse, caiz mi? CEVAP: Evet. 2276- Bir felsin değerinin altında alış-veriş uygun mu? CEVAP: Değildir. 2277- Komşu kızın kötü huylarını bilen birine, evlenecek kimse, (Bu kız nasıldır?) dese, ona, (Ben bilmem) demek caiz mi? CEVAP: Caiz olmaz. Söylemek gerekir. 2278- Komşunun ağacının bizim bahçeye sarkan dalındaki meyveleri yemek caiz mi? CEVAP: İzinsiz caiz olmaz. 2279- Bir kadın, mürted amcanın yanında başı açık oturabilir mi? CEVAP: Hayır. 2280- Bir erkek, dirsek ile bileği arasının dörtte birini kapatarak, yahut dörtte birini açarak namaz kılsa, mekruh olur mu? CEVAP: Evet. 2281- Arsamı, vadesiz, veresiye, bir kilo altına sattım. Caiz mi? CEVAP: Vade belli olmadığı için caiz değildir. 2282- İkinci, üçüncü rekatte yanılıp, Fatihadan önce Sübhaneke, veya Ettehiyyatü okununca, secde-i sehv gerekir mi? CEVAP: Bunlar ayet-i kerime değildir. 2283- Yüz mark ver, yarın yüz bin lira vereyim demek caiz mi? CEVAP: Veresiye caiz olmaz. 2284- Namaz kılarken, bir yazıya bakıp ne olduğu veya saate bakıp kaç olduğu anlaşılınca, namaz mekruh olur mu? CEVAP: Evet. 2285- Domuz kılından, traş fırçası imal etmek caiz mi? CEVAP: Hayır. 2286- Ölmüş gayrı müslime olan borcumu fakire verdim. Âhırette onun azabı hafifler mi? CEVAP: Hayır. Siz borçtan kurtuluyorsunuz, ona bir faidesi olmaz. 2287- Diş dolgusu sebebiyle Malikiyi taklid edenin, haccı da Malikiye göre yapması gerekir mi? CEVAP: Hayır. 2288- Bir uzvun dörtte biri açılsa, tamamı açılmış mı sayılır? CEVAP: Evet. 2289- Seferde de, cemaatle namaz kılmak sünnet mi? CEVAP: Evet. 2290- İmam, arkasında kadınların da bulunduğunu bilerek, ( Bana uyanlara imam oldum) derse, kadınların namazı sahih olur mu? CEVAP: Evet. 2291- İmam, imamlığa niyet etse, sonra kadın da uysa, sahih mi? CEVAP: Sahih olmaz. Kadınlara da niyet etmesi lazımdı. 2292- Vehhabilerin hacılara dağıttığı mealli mushafları, imha gerekir mi? CEVAP: Evet. 2293- İhramımı, kefen yapmam caiz mi? CEVAP: Evet. 2294- Bahçeme giren tavukları zehirlesem, hak geçer mi? CEVAP: Evet. Bahçeyi muhafaza etmek gerekir. 2295- Satıcı, malın gerçek fiyatını bilmeden, ucuz satıyorsa, ( Bu mal, şu kadar eder) dememiz mi gerekir? CEVAP: Gerekmez.(Sen bilmiyorsun, bu malın değeri azdır. Bu kadar etmez) diyerek satıcıyı kandırmak faiz olur. 2296- Malikide meste, mesh nasıl yapılır? CEVAP: Sağ el, sağ mestin üstüne, sol el, altına koyup, iki eli topuğa doğru çekmek müstehabdır. Sol mestin, sol el üstüne, sağ el altına koyup çekilir. 2297- Kazıdan çıkan, heykeli, gayr-ı müslime satmak caiz mi? CEVAP: Evet. 2298- Unutarak mukimken mestlere 24 saatten fazla mesh ettim. (Bu namazları Malikiye göre kıldım) desem caiz mi? CEVAP: Evet, unutmak ile caizdir. 2299- Bir kimsenin, torunu için akika kesmesi caiz mi? CEVAP: Evet. 2300- Mektuptaki selamı, sesli okuyunca mı almak farzdır? Aynı mektubu başkası sesli okuyunca, onun da alması gerekir mi? CEVAP: Evet, hayır. 2301- Son oturuşta, Ettehıyyatüyü okuduktan sonra, unutup kıyama kalkan, hatırlayıp oturunca, tekrar Ettehıyyatüyü okur mu? CEVAP: Okumaz. Secde-i sehv ile namazı tamamlar. 2302- Kadının, kadına ücretle ayak tırnağını kestirmesi caiz mi? CEVAP: Evet. 2303- Yürüyerek ikamet okumak caiz mi? CEVAP: Hayır. 2304- Ezan okuyan, ezandan sonra, ikamet okuyan, ikametten sonra konuşsa, ezanı ve ikameti tekrar okumak gerekir mi? CEVAP: Hayır. 2305- Mukim ve misafir karışık bir evde iken, mukim olan biri, ezan ve ikamet okusa, misafirlerin de okuması gerekir mi? CEVAP: Hayır. 2306- (Kadına dokununca lezzet duyarsa) deniyor. Lezzet nedir? CEVAP: Şehvettir. 2307- Koli basili çıkan kuyu suyu ile, abdest almak caiz mi? CEVAP: Evet. (Suya bir fincan permanganat mahlulü konursa mikrop kalmaz) 2308- Kuyu suyumuzu tahlil ettirdik. (İdrar karışmış) dediler. Bu su ile yıkadığımız çamaşırlar necis mi oldu? CEVAP: Hayır. İdrar karıştığı kesin değildir. Hem de fasık sözü muteber değildir. 2309-Ticaret için faizsiz kredi caiz mi? CEVAP: Evet. 2310- Almanyada faizli kredi ile yapılan camide namaz caiz mi? CEVAP: Evet. 2311- Maliki ve Şafiide 4 rekatli farzı kılarken, ilk oturuşta unutup, iki tarafa selam veren namazdan çıkmış olur mu? CEVAP: Evet. Yeniden kılması gerekir. 2312- Seferi imam, namaz içinde, mukimliğe niyet edip, 4 rekat kıldırsa, cemaatin de namazı sahih olur mu? CEVAP: Evet. 2313- Ameliyatla, karnımdan delik açılarak torba bağladılar. Torbadan bazan necaset sızıyor. Malikiyi taklid caiz mi? CEVAP: Evet. 2314- Banka avukatlığı caiz mi? CEVAP: Evet. 2315- Odada cemaatle namaz kılınırken çalışmam caiz mi? CEVAP: Namaz kılmış olan için caizdir. 2316- İçkili lokantada çalışmak caiz mi? CEVAP: Caiz değildir. 2317- Kendi kendime (O ahmak) gibi sözler ediyorum. Haram mı? CEVAP: Mekruhtur. Hayırlı söz söylemeye alışmalıdır. 2318- Kolları yıkadıktan sonra, eldeki yaşlıkla başı mesh caiz mi? CEVAP: Hayır. 2319- Afrikadakiler niçin açlıktan ölüyor? CEVAP: Mukadder olan rızka çalışmalı. Çalışan aç kalmaz. 2320- Belediye, ölüleri beton mezara gömdürüyor. Ne yapalım? CEVAP: Zaruret olunca caiz olur 2321- Ölen oğlumu, birkaç defa net olarak gördüm. Neye alamet? CEVAP: Çok iyi. Dua istiyor. Kur'an okuyun, sadaka verin! 2322- Arkadaşlara ( Ben yokken masamın üstündeki şekerden ve sigaradan alın) diyorum. Götürmeleri caiz mi? CEVAP: Orada yemeleri caizdir. Götürmeleri caiz değildir. 2323- (Abdest havlumu herkes kullanabilir) dedim. Caiz mi? CEVAP: Evet. 2324- (İyi olursam keffaret orucu tutacağım) demek sahih mi? CEVAP: Hayır. 2325- Herkesten uydu anten parası isteniyor. Vermek caiz mi? CEVAP: Zaruret olduğu için caizdir. 2326- İmam tesbihleri cemaatin haline göre okur ne demektir? CEVAP: Sünnet miktarından da az okuyabilir demektir. 2327- Kötü kitap yazanın, ölünce de günahı devam eder mi? CEVAP: Evet. 2328- İki kaşı farklı kadın, birbirine uydurmak için boyasa caiz mi? CEVAP: Evet. 2329- Farz kazası olan veya olmayan, sünnet yerine kaza kılarken, fasid olsa, bu namazı yeniden kılmak vacib olur mu? CEVAP: Evet. 2330- Özr ile başını yere koyamıyan, oturup ima ile kılarken, iftitah tekbirini ayakta alsa caiz mi? CEVAP: Hayır. 2331- Dayanamayıp orucunu bozana kaza mı gerekir? CEVAP: Dayanamıyana, kaza gerekir. 2332- Oturunca ayağa kalkamıyan, oturarak mı namaz kılar? CEVAP: Ayakta tekbir alır, sonra oturup kılar. 2333- Bir arkadaş, (Şu işi yaparsan, on milyon vereceğim) dedi. O işi yaptım. Vermiyor. Bu para benim hakkım mı? CEVAP: Evet. 2334- Çok şişman kadının, erkek doktora muayene olması caiz mi? CEVAP: Kadın doktor bulamazsa, caiz olur 2335- Seferi imam, mukim cemaate Cuma namaz kıldırır mı? CEVAP: Kıldırabilir. 2336- (Bir haftada Kur'anı hatmedeceğim) diye nezredince, bir haftada bitirmek gerekir mi? CEVAP: Hayır. Daha az veya daha fazla zamanda da bitirilebilir. 2337- Semiallahü min en hamideh diye kılınan namaz sahih mi? CEVAP: Evet. 2338- Öğleyin camiye girip, vaktin sünnetine, ilk kazaya kalmış öğlenin farzına ve tehıyyet-ül-mescide de niyet caiz mi? CEVAP: Evet. 2339- Livatadan kurtulmanın ilacı nedir? CEVAP: Beş vakit namazı doğru kılmak ve hemen evlenmek. 2340- Enerji artınca, kibir hasıl oluyor.Enerjiyi yok etmeli mi? CEVAP: Enerji gidince, kibir kalmaz ise de, şehvet ve gadab da gider, cihaddan mahrum kalınır. Enerjiyi yok etmek değil, dine uygun kullanmak gerekir. 2341- Kadın ve erkeğin kullandığı fitil, abdesti bozar mı? CEVAP: Bozmaz. 2342- İki evli doktor, çocuğu olmayan hanımına, ötekinden döllenmiş yumurta koysa, caiz mi? CEVAP: Çocuk, ötekinin olacağı için lüzumsuzdur. 2343- (Kaza kılmak bahanesiyle...) demek caiz mi? CEVAP: Bahane sebep manasında kullanılıyorsa caizdir. 2344- Biri (Okuduğun hatm-i tehlili ölmüş anama bağışla) dedi. Bağışladım. İki ay sonra başkasına da bağışlasam caiz olur mu? CEVAP: Evet. Bütün müslümanlara da bağışlamak iyidir. 2345- Fakirim. Beni vekil edene (Hacca gidince, bana da hac farz olur. İkinci seneki hac paramı da verirsen giderim) demek caiz mi? CEVAP: Evet. 2346- Zekatı fakire verirken borç[ödünç] demek de caiz mi? CEVAP: Evet. 2347- Ödünç altın isteyen fakire, zekata niyet edip verilse, sonra da altını fakire hediye etse, zekat verilmiş olur mu? CEVAP: Evet. 2348-Kirası ölene kadar kendine ait olmak üzere, evi hediye caiz mi? CEVAP: Evet. 2349- Kaza borcu olan imamın, kıldırdığı teravih kabul olur mu? CEVAP: Kabul olmaz. 2350- İki kişinin sesli olarak, bir odada hatim okumaları caiz mi? CEVAP: Şaşırtmak ihtimali olduğu için mekruh olur. 2351- Mahkeme ile boşayan erkek, bilahare o kadını alabilir mi? CEVAP: Bir veya iki talakla boşadıysa alabilir. 2352- İmsakten sonra, nafile oruca niyet edip, dahveden önce, oruç tutmaktan vazgeçenin, bu orucu kaza etmesi vacib olur mu? CEVAP: Evet. 2353- İmam, secde-i sehv için selam verince, Maliki olan son selamı zannedip, selam verse, namazı bozulur mu? CEVAP: Hayır. 2354- Hatmi dinleyen, yavaşça kendi de okursa, hatim olur mu? CEVAP: Evet. 2355- Evde yavaşça ezan okurken, sağa sola yüz çevrilir mi? CEVAP: Evet. 2356- 40 yıl önce ölenin kabrinde yüksek sesle Kur'an okunur mu? CEVAP: Yüksek sesle mekruhtur. 2357- Ayağını yıkayamıyan hasta, nasıl abdest alır? CEVAP: Mest giymelidir! 2358- Âyet yazılı bozuk kitabı, yakarak veya kıyarak imha caiz mi? CEVAP: Evet. 2359- Aldığım siparişleri gününde teslim edemiyorum. Birkaç ay geçince fiyatlar artıyor.Yeni fiyattan parasını istemek caiz mi? CEVAP: Hayır. 2360- Kırk gün devam eden nifası müteakip, 10 veya 16 günlük temizlikten sonra gelen kan hayz mı? CEVAP: 10 günden sonraki istihaza, 16dan sonraki hayzdır. 2361- (Şu günahı işlersem, koç keseceğim) demek nezir olur mu? CEVAP: Hayır. Murad edilen şey için nezir yapılır. 2362- Mesbukun farz olan oturuşu, kendi son oturuşu mu? CEVAP: Evet. 2363- Kadının, süs için, burnunu delip altın vs. takması caiz mi? CEVAP: Hayır. 2364- Ayı oyuncağı da, bebek oyuncağı gibi caiz mi? CEVAP: Evet. 2365- (Allah yazdıysa, bozsun) demek caiz mi? CEVAP: Dua şeklinde caizdir. 2366- Şabanın 15. günü, cumartesine gelse, oruç tutulur mu? CEVAP: Mekruh olur. 2367- Dükkanları, daireleri olan, nisaba malik değilse, zekat alır mı? CEVAP: Alamaz. 2368- Hanıma (Şu kadar para verirsen, müjde vereceğim) dedim. Razı olunca (Annen gelecek) dedim. Parayı almam caiz mi? CEVAP: Hanım, bu parayı vermeye mecburdur. Fakat bu aldatma olduğu için, alınan parayı iade etmek gerekir. 2369- Kalb ile de zikir yapılır mı? CEVAP: Kalbi temizlemek için yapılır. Ancak dil ile söylemedikçe, ibadet sevabı hasıl omaz. 2370- Kolay okunmayan Besmeleyi, duvara asmak uygun mu? CEVAP: Uygun değildir. Kolay okunanı asmalıdır! 2371- İnsana saygı için kesilen hayvanın eti haram mı? CEVAP: Eti haram değildir. Saygı için kesmek haramdır. 2372- Kalb için, dil altına konup, emilen hap, orucu bozar mı? CEVAP: Evet. Deri altına iğne ile ilaç zerki gibidir. 2373- Sigara deposu için, Tekele dükkanı kiraya vermek, caiz mi? CEVAP: Evet. 2374- Kömürleştirip öldüren aletle, sinek öldürmek caiz mi? CEVAP: Evet. 2375- Fakire zekat olarak bir altın verip (Bunun beş gramını al, kalanı benimdir) demek caiz mi? CEVAP: Evet. 2376- Salevat-ı şerife getirirken, eli göğse koymak bid'at mi? CEVAP: Evet. 2377- Geçen sene zengin idim. Hacca gitmek için yazıldım. Fakat gidemedik. Bu sene fakirleştim. Hacca gitmem farz mı? CEVAP: Hayır. 2378- Hıristiyanların paskalya günlerinde yaptığı çörek, pastanede hergün yapılıyor. Bu çöreği, paskalya haricinde yemek caiz mi? CEVAP: Evet. 2379- Recebin birinde keffaret orucuna başlayan kadın, adet görse, temizlenmeden Ramazan girse, yeniden mi tutar? CEVAP: Hayır. 2380- Yatarken 3 ihlas Fatiha ve Kuleuzüler okunuyor Kur'anı mushaftaki sıra ile okumak vacib değil mi? CEVAP: Fatiha dua olarak sonda okunur. 2381- Mezi ve vedi, Şafiide de necis mi? CEVAP: Evet. 2382- 991 yılının Yunus Emre yılı kabul edildiği gibi, 992 yılının da, (Hz. Muhammed yılı) kabul edilmesi caiz mi? CEVAP: Bidattir. Mahzuru çoktur. 2383- (Şu işim olursa her ay bir horoz kesip sadaka vereceğim ) diye adakta bulundum. Ömürboyu mu kesmem gerekir? CEVAP: (Her ay) denince kaç ay olduğu bilinmediği için, nezir olmaz, yemin keffareti verilir. 2384- Bozulunca (Yine bizim buzdolabı azizlik etti) demek caiz mi CEVAP: Hayır. 2385- Oruç bozulunca (Benim oruca el-Fatiha) demek küfr mü? CEVAP: Evet. Fatihaya hakaret olur. 2386- Kadınların, ipek pardesü giymeleri caiz mi? CEVAP: Hayır. 2387- Mümine, Nuh der, peygamber demez diyen küfre girer mi? CEVAP: Evet. 2388- Namaz içinde, başka mezhebi taklide niyet etmek caiz mi? CEVAP: Hayır. 2389- (Bana illallah dedirtti) demek caiz mi? CEVAP: Evet. 2390- Oduncuya (Eve bir ton odun yık) demek vekaleten caiz mi? CEVAP: Evet. Ama önce akd lazım. Akd için vekil yapılmaz. 2391- Her yeri akik yüzük, sıkıntıyı gidermek için takılır mı? CEVAP: İlaç olarak caizdir. Süs için kadına da caiz değildir. 2392-Yalnız kalmak üzere ücretsiz tutulan eve, yatılı misafir alınır mı? CEVAP: Evet. 2393- Kaza orucu olmayanın, tuttuğu kaza orucu nafile mi olur? CEVAP: Evet. 2394- Analar veya babalar günü adette bid'at mi? CEVAP: Evet. 2395- Kibrit kutusu kadar bir tuğla ile teyemmüm caiz mi? CEVAP: Hayır. 2396- Evde yavaşça ezan okuyan, ellerini kulaklara koyar mı? CEVAP: Koyması efdaldir. 2397- On kerre (La ilahe illallahü...) yü ne zaman okumalı? CEVAP: Sabah namazında duadan sonra okumak iyi olur. 2398- Kâfir (Şu günahı işlersen, müslüman olacağım) diye yemin etse, o günahı işlemek caiz mi? CEVAP: Hayır. 2399- (Namaz kılmasaydın, boşardım) demekle hanım boş olur mu? CEVAP: Hayır. 2400- Eşit para ile yiyecek alıp beraber yiyoruz. Caiz mi? CEVAP: Evet.
|
|
<font color=RED>“Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.”[/COLOR]
|
|
Post Reply | |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |