Dua yapmak için hususi bir zaman ayrılmış olup, bu zaman dışında dua yapılmaz diye bir şey yoktur. İstenildiği zaman, istenilen yerde, istenilen şekilde dua yapılabilir. Ancak bazı zamanlar ve yerler vardır ki, oralarda yapılan dualar daha makbul olur.
Duaların daha çok kabul edildiği zamanları sevgili Peygamberimizden öğrenelim.Peygamberimiz buyuruyorlar ki:
Gecenin son üçte bir kısmı devam ederken, Rabbimizin rahmeti dünya semâsına iner ve Rabbimiz şöyle buyurur: Bana kim dua ediyor? Kabul edeyim. Benden kim bir şey diliyor? Dileğini vereyim. Kim günahlarından af diliyorsa onu afvedeyim.
Rabbin kuluna en yakın olduğu vakit,gecenin son üçte biridir.Eğer gücün yeterse,o anlarda Allah'ı zikredenlerden ol.
Resülullah "en çok hangi dualar kabul olunur?" diye sorulduğunda şöyle cevap verdiler:Gecenin sonunda ve farz namazların arkasında yapılan dualar.
Yine sevgili Peygamberimiz'in buyurduğuna göre şu kimselerin duaları Allah indinde reddedilmez:
Babanın ve annenin evladına yaptığı dua ve bedduası;Misafirin ev sahibine duası;Mazlumun zâlime yaptığı beddua;
İftar edinceye kadar oruçlunun yaptığı dua;Adaletten ayrılmayan hükümdarın duası;Bir Müslümanın, din kardeşinin gıyabında yaptığı dua.
Duaların en çok kabul edildiği gece ve gündüzler şöyle zikredilior:Ramazan-ı şerifin 17., 21., 23., 25., 27., 29., geceleri.Muharrem'in 1 ve 10. geceleri;Receb'in 1, 15 ve 27. geceleri;Şaban'ın 15. gecesi;Arefe, Aşüre Kurban Bayramı günleri Ramazan ve Kurban Bayramı geceleri,Cuma günleri ve geceleri.
Bunlardan başka; Kâbe-i Muazzama'yı görünce, Peygamberimizin kabr-i şeriflerinde,Arafat'da, Müzdelife'de, Hacer-i Esved'de; Altın Oluk'un altında ve Zemzem içerken yapılan dualar ile Allah dostlarının kabirlerinde yapılan dualar da makbüldür.Ezan ile kâmet arasında, yağmur yağarken, horoz öterken, Kur'an-ı hatim edince de dua yapmalıdır. Bu yer ve zamanlarda yapılan dualar Allah indinde makbul olur.
Usuli ile yapılan duaları Cenab-ı Hak kabul buyurur. Eğer istenilen şey olmamışsa, üzülmemelidir. Duanın kabulü hayırlı bir zamana bırakılmıştır.
DUANIN USÜL VE ADABI
Her ibadetin kendine göre bir âdâbı olduğu gibi dua yaparken de dikkat edilmesi icap eden bazı hususlar vardır. Duada şu hususlara dikkat etmelidir: Duayı ihlâsla yapmalı; abdestli ve kıbleye karşı, edebli bir şekilde oturarak, kalbi Allah'a bağlayarak yalvarmalı, icabında ağlamalı; duayı gizli ve kendi duyacak kadar bir sesle yapmalı, yapılan duayı mümkünse üç kere tekrarlamalı; dua yaparken elleri kaldırmalı, iki eli birleştirmeli ve dua bitince her iki eli
yüze sürmelidir.
Resul-i Ekrem Efendimiz buyuruyor ki: "Bir kimse, ben dua ettim de duam kabul edilmedi demediği müddetçe, duası kabul edilir." O halde duanın kabul edilmesinde acele etmemek de duanın âdâbındandır.
Duanın kabul olmasında en kuvvetli âmil edebdir. O da tevbe etmek,helâllaşmak ve bütün gayretiyle Allah'a bağlanmaktır. Eser: ALİ EREN - "En güzel Dualar"