Vesiletunnecat Homepage
Forum Home Forum Home > GENEL FORUM > Hutbe
  New Posts New Posts
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

24 Saat Kur`an-ı Kerim Dinleme


EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN ÖNEMİ (17.09.2004 )

 Post Reply Post Reply
Author
Message Reverse Sort Order
kral View Drop Down
Administrator
Administrator
Avatar

Joined: 08-03-2006
Status: Offline
Points: 1323
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kral Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN ÖNEMİ (17.09.2004 )
    Posted: 26-02-2009 at 23:24

bis-mil-la-hir-rah-ma-nir-ra-him

Zümer,39/9

EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN ÖNEMİ

Muhterem Müslümanlar!

İslam Dini, ilme ve bilgiye gerektiği değeri vermiş ve bilgiye ulaştıracak bütün meşru yolları açık tutmuştur. İlim öğrenmek için, zaman, mekan, yaş sınırı koymamıştır. Erkek ve kadın herkese beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi emretmiş, hayatın her aşamasında ve her safhasında kişinin kendi durum ve konumuna göre ilimle iç içe olmasını istemiştir.

Aziz Kardeşlerim!

Dinimizde, ilim öğrenmek ve öğretmek ibadet kabul olarak etmiştir. Bilginin insanı yücelteceği Kur'an-ı Kerim'de şöyle ifade edilmektedir:

"?Allah, içinizden inananların ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltir?"(1); "?Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?..."(2); "Biz insanlara böyle misaller veriyoruz. Bunu ancak alimler anlayabilirler."(3); "?Allah'a karşı ancak; kulları içinden alim olanlar derin saygı duyarlar?"(4)

Peygamber Efendimiz de "Kim ilim tahsil etmek için bir yola girerse, Allah o kişiye cennetin yolunu kolaylaştırır."(5) buyurmuştur.

Değerli Müminler!

Nesillerimiz bize emanettir. Nesillerin iyi bir eğitim almaları ve ahlâklı yetiştirilmeleri onların bir hakkı olduğu gibi bizim de önemli vazifelerimizdendir. Her alanda gerekli eğitim ve öğretimin sağlanması, toplumsal bir ödevdir.

Yeni bir eğitim ve öğretim yılına girerken çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim ve öğretim haklarını bir kez daha hatırlamalıyız. Onların, kendilerine, ailelerine, çevrelerine, milletimize ve insanlığa yararlı birer birey olarak yetiştirilebilmelerinin, iyi bir eğitimle mümkün olabileceğini hiçbir zaman akıldan çıkarmamalıyız. Sevgili Peygamberimiz, çocuğu dünyaya getirenin ona bırakabileceği en güzel mirasın, güzel bir şekilde yetirşirilmesi olduğunu ifade etmiştir.(6)

Muhterem Kardeşlerim!

Gerek bireysel ve gerekse toplumsal düzeyde ilme giden yolları açma ve ilmin önündeki engelleri kaldırma gayreti içinde olalım. Kız olsun erkek olsun çocuklarımızın ve gençlerimizin ilim öğrenmeleri için bütün imkanlarımızı seferber edelim. Aydınlık yarınların, bugünden imanlı, bilgili, erdemli, donanımlı ve saygılı nesillerin yetiştirilmesine bağlı olduğunu unutmayalım.

______________________

1- el-Mücadele 58/11

2- Zümer 39/9

3- Ankebut 29/43

4- el-Fatır 35/28

5- Müslim, Zikr 39. Ayrıca bk. Buhârî, İlim 10; Ebû Dâvûd, İlim 1; Tirmizî, Kur'ân 10, İlim 19; İbni Mâce, Mukaddime 17

6- Tirmizi, Bir 33 (Hadis No:1952)

<font color=RED>“Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.”[/COLOR]

Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.109 seconds.