Vesiletunnecat Homepage
Forum Home Forum Home > GENEL FORUM > Hutbe
  New Posts New Posts
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

24 Saat Kur`an-ı Kerim Dinleme


ENGELLİLERİ ANLAMAK VE ONLARA DESTEK OLMAK (13.05.2005 )

 Post Reply Post Reply
Author
Message
kral View Drop Down
Administrator
Administrator
Avatar

Joined: 08-03-2006
Status: Offline
Points: 1323
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kral Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: ENGELLİLERİ ANLAMAK VE ONLARA DESTEK OLMAK (13.05.2005 )
    Posted: 27-02-2009 at 00:49

bis-mil-la-hir-rah-ma-nir-ra-him

Hucûrât ,49/12

ENGELLİLERİ ANLAMAK VE ONLARA DESTEK OLMAK

Aziz Müminler!

Engelli olsun sağlıklı olsun her insan, Allah'ın en kıymetli ve en değerli varlığıdır. Yüce Allah, insanları servetleri, ırkları, renkleri, cinsiyetleri, dilleri, nesepleri, engelli veya sağlıklı oluşları açısından değil; îman, ibadet, güzel ahlâk ve yararlı işler yapma veya inkâr etme, Allah'a ortak koşma, ibadetleri terk etme ve günah işleme gibi iyi veya kötü davranışları açısından değerlendirir. "Allah katında en üstün olanınız, Allah'a karşı gelmekten en çok sakınanınızdır"[1]  anlamındaki âyet ile "Allah, sizin sûretlerinize ve servetlerinize bakmaz. Fakat kalplerinize ve amellerinize bakar"[2] anlamındaki hadis, bu gerçeği ifade etmektedir.

İnsanlar, imtihan dünyasında iyi-kötü, acı-tatlı olaylarla karşılaşabilirler; sevindikleri ve üzüldükleri, günler olabilir, bazen nimetlerle bazen de musibetlerle imtihan edilirler. Karşılaşılan sıkıntılar; bazen insanların kendi ihmal veya kusurlarından kaynaklanır, bazen hiç kusur ve ihmalleri olmaz ama sıkıntılarına sorumsuz, saygısız ve kural tanımaz insanlar sebep olabilir. Hangi gerekçe ile olursa olsun müminlerin, sıkıntılar karşısında sabretmeleri gerekir. Ancak sabırlı olmak; sıkıntılar karşısında maddî ve manevî tedbirleri almaya mani değildir.

 

Değerli Müminler!

Ülkemizde, zihinsel, ruhsal ve bedensel engelli 8.5 milyon civarında vatandaşımız vardır. Fert ve toplum olarak bu kardeşlerimize karşı duyarlı olmak, gereken ilgiyi göstermek ve her konuda yardımcı olmak görevimizdir. Biz bu insanlara destek olur, yardım eder ve sıkıntılarını giderirsek Allah da bize yardım eder ve sıkıntılarımızı giderir: Peygamberimiz (a.s) "Kim mü'min kardeşinin bir ihtiyacını karşılarsa Allah da onun bir ihtiyacını karşılar. Kim müslümanın bir sıkıntısını giderirse Allah da onun kıyamette bir sıkıntısını giderir" buyurmuştur.[3] Kaldı ki bizler de bir gün hasta veya engelli olabiliriz. Nice insanlar; sağlıklı iken bir trafik veya iş kazası ya da bir hastalık sonucu felçli, ortopedik engelli, işitme veya görme özürlü olmuşlardır.

 Dolayısıyla bu konuda daima bilinçli ve duyarlı olmalıyız.Fert, aile, sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları olarak bu konu ile yakından ilgilenmeliyiz. Her kesim, üzerine düşeni yapmalıdır. Her şeyden önce insanlarımızın engelli olmamaları için gereken tedbirler alınmalıdır. Doğuştan veya sonradan engelli olan çocuklarımız mutlaka eğitilmeli, engellilere iş imkanı sağlanmalı ve onlar, sosyal hayata kazandırılmalı ve güvenceye kavuşturulmalıdır.

Muhterem Kardeşlerim!

Engelli insanlarımızın; yeteneklerini ortaya koymaları, toplumda yerlerini almaları ve haklarına sahip çıkmaları; sağlıklı insanlarımızın ise, engelli ve özürlü olanları anlamaya ve onları hayatın bir parçası olarak görmeye çalışmaları ve kendi imkânlarını onlara açmaları gerekir.

Bir insanın engelli olması, onun bir takım haklardan mahrum bırakılmasını  gerektirmez. Engelli veya sağlıklı herkesin, insan olmanın onur ve nimetini paylaşması gerekir. Engelli kimselere güçleri ve imkânları nispetinde sorumluluk yüklemek, insan haklarına saygının, hakkaniyet ve adaletin gereğidir.

Yüce Dinimiz İslâm'ın en önemli evrensel değerleri arasında, engellilere sahip çıkılması da yer alır. Peygamberimiz (a.s.); zayıf, güçsüz, hasta, engelli, muhtaç ve âcizlere sahip çıkmış, yakın ilgi ve şefkat göstermiş, onların sıkıntılarını ve ihtiyaçlarını gidermeye çalışmıştır. Engelli kimselere yol göstermenin, onlarla ilgilenmenin[4] ve yardımcı olmanın Allah katında sadaka olduğunu bildirmiş,[5] onları toplumun ayrılmaz birer parçası olarak görmüştür. "Bakıma muhtaç sahipsiz kimselerin sorumluluğu bize aittir"[6] sözüyle engellilere toplum ve devlet bazında sahip çıkılmasını istemiştir. Bizler de bu bilinç ve duyarlılık içinde olmalıyız

[1] Hucûrât, 49/12.

[2] Müslim, Birr, 32

.[3] Buhârî, Mezalim, 3

[4] Ahmed, V, 154, 168, 169.

[5] Ahmed, II, 350.

[6] Buhârî, Ferâiz, 25.

<font color=RED>“Bilginin elde edilmesi... bizi iyiye ulaştıracaktır.”[/COLOR]

Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down



This page was generated in 0.126 seconds.